20 °C

Започва изграждането на новия цинков завод в Кърджали,набират работници

ОЦК

Канадската компания SNC-Lavalin, германската Outotec и испанската Asturiana са основни изпълнители на проекта

 

През настоящата седмица на територията на бившия цинков завод в Кърджали започна съвместна инспекция като първи етап за осъществяване на проекта за изграждане на новото цинково производство. Работните екипи са съставени от служители на новия собственик – фирма „Хармони 2012“ ЕООД, на главния изпълнител на проекта канадската компания SNC-Lavalin и на един от основните доставчици на технологичното оборудване - испанската Asturiana.

Целта на провежданата инспекция е да се установи състоянието на съществуващите производствени сгради, инсталации и съоръжения, с оглед осъществяване на бъдещи действия по проекта.

Заради важността на проекта и неговата социална значимост за региона обектът беше посетен от кмета на град Кърджали г-н Хасан Азис, областния управител на града г-н Бисер Николов и директорът на РИОСВ – Хасково г-н Димитър Илиев, които на място се запознаха с бъдещите планове на „Хармони 2012”. Водещият инженер по проекта от страна на SNC – г-н Гордън Купър, подробно разясни бъдещите планове за модернизация, реконструкция и изграждане на новото цинково производство в Кърджали.

Проектът включва изграждането на изцяло нов пържилен цех, нов цех за производство на сярна киселина и нов електролитен цех, които ще бъдат изградени по световни стандарти и ще отговарят на всички екологични норми и изисквания. Изграждането на новите цехове е наложително поради изцяло амортизираните съществуващи производствени сгради, инсталации и съоръжения.

Иван Елкин, управител на „Хармони 2012” обясни, че до два месеца ще започнат основни дейности на производствената площадка, които ще освободят място за новите производствени цехове. Паралелно с това ще започне и тяхното проектиране, което ще приключи към края на годината.

Хармони 2012” стартира и програма за развитие на човешките ресурси и обучение на кадрите. Проектът предвижда разкриването на нови работни места за Кърджали и региона. Вече са назначени и първите служители по програмата. Броят на заетите ще бъде увеличен. Планирано е подизпълнителите на водещите международни компании - SNC-Lavalin, Outotec и Asturiana да бъдат само местни фирми, специализирани в строителния бранш. Вече е ангажирана местна компания, която работи по разчистването на производствената площадка.

Проектът за изграждане на новото цинково производство е значим за град Кърджали и района. Той изисква синхронизирани действия на всички участници в него. Добрата комуникация между главния изпълнител, доставчиците, подизпълнителите, както и държавните и местни общински власти е важно условие за неговата реализация”, заяви в заключение управителят на дружеството Иван Елкин.

Източник: kardjali.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини