Нарушили сме и международните норми за свобода на словото

Промените в българския наказателен кодекс може да застрашат свободата на медиите, предупреди Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ), критикувайки София, че е приела поправките без обществени дебати, предаде Ройтерс.

Миналата седмица България въведе присъди от една до четири години затвор вместо глоби за журналисти, осъдени за подбуждане към омраза, дискриминация или насилие на расова, етническа, национална, религиозна или друга основа.

Освен лишаването от свобода - за насаждане на дискриминация, омраза или насилие, основани на народност или етническа принадлежност, се предвижда и глоба от 5 000 лв. до 10 000 лв., както и обществено порицание.

"Много важно е да се намерят ефективни начини да се реагира на езика на омразата, без да бъде застрашена свободата на изразяване, и да се гарантира възможността за изразяване на законна критика", посочи в писмо до българския външен министър европейската институция, следяща за спазването на основните права и за сигурността.

"Хвърлянето на журналисти в затвора заради материали е прекалена мярка и нарушение на международните норми за свобода на словото", заяви представителката по въпросите на свободата на медиите към ОССЕ Дуня Миятович. БТА

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини