Арестуват домакиня за кражба на ток. Преглед на националния печат

„24 часа": ЕС отваря трудовия си пазар. За българи забранено

Кой ли на Запад е предполагал, че ще стане така? Инвазията на полските водопроводчици не се състоя. Години наред политиците в стария ЕС сееха страх у избирателите си, че с отварянето на трудовия пазар общността ще бъде залята от източноевропейци, жадни за работа и готови да я вършат на дъмпингови цени. Призракът на полския водопроводчик Яцек се привиждаше на не едно правителство в Западна Европа. Затова и още преди влизането на първите 10 нови членки в ЕС старите измислиха правилото 2+3+2. То определяше стъпките, с които те биха свалили всички ограничения пред труженици от новите членки.

„24 часа": Арестуват домакиня за кражба на ток

32-годишна жена от свищовското село Алеково е арестувана за 24 часа заради кражба на ток. Подучена от съпруга си, всяка вечер Ирина А. отваряла електромерното табло на фасадата на къщата им и прикрепвала кабелче между двата бушона, прескачайки електромера.

Сутрин го махала, за да не бъде спипана, че краде ток. За нещастие забравила жичката точно в деня, когато отчетникът на Е.он минал да засече изразходваните киловати. Така измамата лъснала.

От известно време семейството било изключено от енергото заради неплатени сметки.

Вместо да стоят на тъмно обаче, съпругът показал на жена си как да прави мостовете между външната мрежа и домашната елинсталация.

Междувременно стана ясно, че смолянско семейство живее 3 г. на свещи заради неплатен ток. Те дължат 500 лв. на енергото.

"По случая в Алеково е образувано бързо производство за неправомерно присъединяване към електропреносната мрежа, но то най-вероятно ще бъде преобразувано в дознание, защото ще се наложи назначаване на технически експертизи", каза наблюдаващият прокурор от Свищовската районна прокуратура Силвия Начкова. Тя отказа повече подробности по разследването. Жената няма съдебни и криминални регистрации.

 

„Труд": Само един сколаса да меси хляб по стандарта

Първата партида бял хляб по утвърдения стандарт "България" е омесен и на Велики четвъртък е по магазините, а аграрният министър Мирослав Найденов тържествува. За пусковия срок само един производител успя да заслужи одобрението на агенцията по храните. Чакат още 15.

Цената за 650-грамов самун е 90 ст. (1,38 лв./кг), колкото струва и белият хляб не по стандарт.

„Труд": Борисов: Засяхме магистрала "Тракия" и сега ще я ожънем

"Тази магистрала я взехме от нива, разорахме я, засяхме я и ще я ожънем." Това заяви премиерът Бойко Борисов, който инспектира на място как върви стротелството на лот 2 на магистрала "Тракия" край Стара Загора. Строителите от "Трейс" докладваха, че изпреварват графика с един месец.

На въпрос за качеството на магистралата премиерът отговори със закачка към предшественика си: "Ако Станишев беше правил магистрали, щеше да знае, че отговорността не е на правителството, а на надзора и изпълнителя. Тези буркани (с пепелина - б. р.), дето ги разхождаше из телевизиите, просто показват, че не е правил и затова не бива да му се сърдим. Той не уязвява правителството. Ние носим отговорност за плащането и сме си платили в срок."

От "Трейс" съобщиха, че за празника на Стара Загора 5 октомври ще отворят за движение пътния възел на шосето Стара Загора - Димитровград, който ще замени сегашното кръгово движение в края на магистралата.

 

„Стандарт": Депутати се обиждат на Пилат Понтийски

На Велики четвъртък депутатите се заеха да се обиждат на Пилат Понтийски. Повод за близо петчасовия остър спор с библейски елементи стана правилникът на парламента. Избраниците се замеряха с думи като шашкъни и комунисти. А в края на дебата не стана ясно какво са решили. Те се изпокараха заради шефското място на комисията "Антикорупция". По искане на "Атака" ротационният мандат на ръководителя беше удължен от 2 на 3 пленарни сесии. Зад това обаче червените и сините съзряха опит единствено да бъде продължен мандатът на настоящия председател - Валентин Николов от "Атака". Прави се с цел да се замитат злоупотребите на управляващите в периода на изборите и да елиминират нашия представител - Бойко Великов, ядосаха се социалистите. Лидерът на ДСБ Иван Костов пък хвърли обвинение, че в комисията в момента има сигнал срещу вътрешния министър Цветан Цветанов, който Николов прикривал. Нищо подобно, а и заседанията на комисията са отворени за медии, отсече атакистът.

„Стандарт": Меле с бухалки за партиен син

Роми с бухалки пребиха жестоко сина на червения лидер в Кръджали Милко Багдасаров - Петър, и неговия съдружник Стоян Кръстев. Мелето станало посред бял ден пред очите на десетки ученици, преподаватели до двора на хасковското школо "Христо Смирненски". До училището синът на партийния лидер държи павилион за закуски. Докато Петър и колегата му Стоян разтоварвали стока за магазина от служебния си автомобил, петима роми нападнали мъжете в гръб и започнали свирепо да ги налагат с бухалки. "Удряха с големи, дебели бухалки петима души бяха. Петьо слезе да зарежда обекта, а аз останах да свърша някои работи по автомобила. В следващия момент видях как го удариха и цялото му лице се окървави", разказа вчера Кръстев, който пострадал по-леко при побоя. За разлика от него Петър бил приет в болница с контузия на главата, устата и ребрата. Лекарите спешно направили малка операция с 16 шева, тъй като раните по лицето му били големи.

Според бащата на Петър - Милко Багдасаров, побоят е бил умишлен, като са искали да атакуват него, а не сина му. "Посягат на семейството ми, атакуват ме на работното ми място. Това е поръчка преди изборите", скочи партийният лидер. Той допълни още, че от МВР не са взели показанията на сина му след инцидента. От полицията обаче обясниха, че показания Петър е дал пред криминалисти и случаят се разследва.

„Монитор": Само една фурна опече хляб „България"

Само един хлебопроизводител успя да произведе на Велики четвъртък самуни по стандарта „България". Голям столичен комбинат зареди вчера три вериги супермаркети с дълго чакания насъщен, който се прави само от брашно, вода, мая и сол. Произведохме само един вид - бял, с тегло 650 грама, съобщиха от компанията. Брашното също е от лицензиран производител. Общо 26 предприятия за производство на хляб са подали заявления  да работят по стандарта, който беше одобрен съвсем скоро. От тях са одобрени 9 фирми, съобщиха от Българската агенция за безопасност на храните.

„Монитор": Вузовете в надпревара за повече пари

Състезание за по-добро финансиране стартира от юни между родните университети. Това съобщи вчера просветният министър Сергей Игнатов. 5% повече средства ще получат университетите с най-силни специалности според рейтинговата система на висшите училища. Над 1 млн. лв. бонус ще получи безспорният победител в класацията Софийският университет „Св. Климент Охридски". 21 от общо 24 професионални направления в Алма матер са на върха по качество в българското висше образование.

„Софийският ще получи най-много от всички университети

Съзнавам, че е недостатъчно за такава голяма институция, но милион е повече от нула", коментира просветният министър.

Кабинетът ще подкрепи и определени специалности във всички университети, чиито кадри ще са ключови за страната в следващите години. 10 на сто повече пари министерството предвижда за инженерните специалности и за ветеринарната медицина. Игнатов припомни, че издръжката на студент по хуманна медицина се умножава с коефициент 9, а за ветеринарите едва с 4. Така за една година обучение на студент по медицина се падат над 8100 лв., а за колегите им ветеринари са падат под 4000 лв. „Ще се стараем да запълним тази съществена дупка във финансирането , защото всичко, което е на масата и го ядете, е плод на труда на ветеринарните лекари", подчерта просветният министър.

 

„Монитор": Уволнявайте, да не ви уволня вас

На заседанието на кабинета в сряда премиерът Бойко Борисов се е обърнал към министрите си с думите: Колеги, уволнявайте, наказвайте, защото ще ви уволня и ще накажа вас. Заръката му била по повод идеята на шефа на агенцията по храните Йордан Войнов снайперисти да трепят болните добичета по границата.

„Министър Найденов, кой пуска тези съобщения - снайперисти ще гонят луди крави с хеликоптери?! Изпратете трима ловджии, които за един час ще свършат работата. Аз го чета и ме хваща срам", не скрил яда си премиерът. Той се ядосал и заради противоречивите сигнали от страна на образователното министерство кога ще почва учебната година и разпоредил изявления да се дават само след решения на правителството.

„Станишев никога не е правил пътища и магистрали и най-добре да спре да разнася буркани по телевизиите и да говори неверни неща срещу строителите, които си разбират от работата!" Това заяви пък премиерът по повод демонстрацията на социалистите, които показаха проби, за да илюстрират тезата си, че магистрала „Тракия" се строи върху пепел.

„Дневник": Шефът на АЕЦ "Козлодуй": Не сме преговаряли за участие в проекта "Белене"

АЕЦ "Козлодуй" не е получавала оферта за участие в изграждането втората българска атомна централа в Белене. Това обясни пред "Дневник" изпълнителният директор на "Козлодуй" Костадин Димитров по повод предложението на "Атомстройекспорт". Вчера вицепрезидентът на руската компания Генадий Тепкян обясни, че ако Националната електрическа компания (НЕК) няма пари, АЕЦ "Козлодуй" може да се включи в енергийния проект.

"Изобщо не са водени такива разговори. Ако Българският енергиен холдинг (БЕХ) и Министерството на икономиката, енергетиката и туризма (МИЕТ) решат, разбира се, че ще преговаряме", обясни Димитров. От НЕК отказаха коментар по изказването на Тепкян.

Преговорите между работните групи на НЕК и "Атомстройекспорт" по проекта "Белене" продължават във вторник в София. Не е ясно дали в тях ще участва и главният счетоводител на НЕК Михаил Андонов, който оглавява дружеството до избирането на нов изпълнителен директор на мястото на уволнения Красимир Първанов.

 

„Сега": Най-после висшето образование ще се финансира според качеството

Отлаганото с години диференцирано финансиране на университетите според качеството на обучение и реализацията на завършилите ще стартира от юни, обяви просветният министър Сергей Игнатов. Най-добрите университети в съответните професионални направления тази година ще си разделят общо 6 млн. лв. допълнителна субсидия.

Увеличението ще е по-голямо за направленията с висока реализация по специалността и ниска безработица на завършилите, а университетите с добро качество, но по-слаба реализация ще получат по-малко.

Както "Сега" писа, диференцираното финансиране ще стъпи на отделни показатели от рейтинговата система на висшите училища. Целта е в модела да се включат само показатели, които са надеждни. При миникласацията със сигурност ще се включи оценката от акредитация на направленията, данните за научна дейност, както и статистиката за реализация на завършилите през последните 3 години и безработицата.

 

„Дума": Крият сигнал за корупция срещу Цветан Цветанов

"Депутати от ГЕРБ и "Атака" са потулили сигнал за конфликт на интереси срещу Цветан Цветанов. Комисията "Антикорупция" в парламента е трябвало да разгледа случай, свързан с вътрешния министър, който е оглавявал две години незаконно гражданското сдружение ГЕРБ. Комисията не е назначила проверка, защото депутатите Валентин Николов от "Атака" и Николай Коцев от ГЕРБ са гласували "против", стана ясно по време на двучасов спор за промени в правилника на парламента. Данните изнесе депутатът от левицата Бойко Великов, който трябваше да оглави антикорупционната комисия след великденската ваканция на НС. По предложение на "Атака" обаче мандатът на сегашния председател Валентин Николов бе удължен с още една парламентарна сесия.

Своеволието на мнозинството изправи на нокти и сини, и червени депутати. ГЕРБ ги е страх, че опозицията може да оглави комисията "Антикорупция" и че шашкъниите им ще излязат наяве, обясни Димо Гяуров от Синята коалиция. В комисията постоянно постъпват сигнали срещу минстри и бъдещи кандидат-кметове на ГЕРБ, но управляващите ги замитат под килима, добави червената Мая Манолова. Корнелия Нинова пък припомни, че дори от ЕК са препоръчали да има независима комисия срещу корупцията и конфликта на интереси, защото тази явно е политически обвързана.

В крайна сметка мнозинството успя да приеме промяната в правилника и да остави на поста Валентин Николов от "Атака".

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини