Социалните мрежи в страните членки на ЕС скоро ще се регулират със закони

Мнозинството от евродепутатите подкрепят предложенията на Европейската комисия за акт за цифровите услуги и за акт за цифровия пазар, стана ясно по време на пленарната сесия в Брюксел.

Тези два законодателни текста ще наложат правила за поведение на цифровите платформи и мерки за премахване на вредно или незаконно съдържание онлайн, включително опити за дезинформация.

Евродепутатите призоваха за демократичен контрол над технологичните гиганти, за да се гарантира свободата на изразяване.

В дебат с държавния секретар по европейските въпроси Ана Паула Закариаш от Португалското председателство на Съвета на ЕС и заместник-председателя на Еврокомисията Вера Йоурова почти всички оратори разкритикуваха огромната сила на социалните медии и тяхното обезпокоително въздействие върху политиката и свободата на словото.

Налагане на правила на големите технологични гиганти

Мнозинство от евродепутатите подчертаха липсата на ясни правила и прозрачност в практиките на големите технологични гиганти.

Естонският евродепутат Марина Калюранд от Групата на прогресивния алианс на социалистите и демократите заяви, че настоящите мерки срещу дезинформацията и езика на омразата в интернет “не са достатъчни, за да се противопоставят на атаката срещу нашата демокрация“. Тя посочи, че „след бунтовете на Капитолийския хълм във Вашингтон за всички нас е ясна крайната цена на това да позволим на дезинформацията и омразата да се разпространяват без пречки онлайн“.

Калюранд приветства предложенията за законодателство: „Това е нашата възможност да покажем пътя и се надявам, че ще го направим заедно със съюзниците си в САЩ и другаде“.

Германският евродепутат Александра Гезе от групата на Зелените е на мнение, че проблемите идват от големите компании, работещи с лични данни, и изходът не е те да вземат произволни решения за цензуриране на опасно съдържание.

„Добрата новина е, че лечението е лесно: нека забраним бизнес модела, основан на следене на потребителите, като започнем със забрана на целенасочените реклами“ - каза Александра Гезе.

Противодействие на тактиките, използвани от Русия и Китай

Румънският евродепутат Драгош Тудораке от Обнови Европа е на мнение, че не следва да има разлика между правилата онлайн и в реалния свят - „има само един свят, в който трябва да защитим правата на гражданите и нашите демокрации в еднаква степен онлайн и офлайн“.

Той прикани за по-тясно сътрудничество между демократичните държави и компаниите и подчерта, че е нужно сътрудничество със страни извън ЕС за противодействие на тактиките, използвани от Русия и Китай:

„Трябва да използваме целия си арсенал от дипломатически средства, за да защитим правата на гражданите си и нашия начин на живот онлайн“.

"Не може да има цензуриране на съдържание без съдебно решение"

Други изказали се евродепутати обаче споделиха безпокойство за правото на свобода на изразяване.

Белгийският евродепутат Херт Буржоа от групата на Европейските консерватори и реформисти каза, че система, основана на сигнали от потребители, може да доведе до цензура.

„Свободата на изразяване трябва да бъде нашата отправна точка“ и ограниченията трябва да бъдат изключение, настоя той.

Французойката Ан-Софи Пелетие от групата на крайната левица се застъпи за правото на свободно изразяване на мнение:

„В интернет свободата на група хора не трябва да бъде възпирана от решенията на шефовете на големите компании“

„Не може да има цензуриране на съдържание без съдебно решение... цензурата никога не е решението“, каза Ан-Софи Пелетие.

Какво следва?

Заместник-председателят на Европейската комисия Вера Йоурова изтъкна, че предложеният Акт за цифровите услуги цели да увеличи отчетността на платформите онлайн и да изясни правилата за премахване на незаконно съдържание, включително при използване на език на омразата и подбуждане към насилие:

„Трябва да внесем ред в дигиталното изразяване на демокрацията и да сложим край на цифровия Див Запад“.

Вера Йоурова обяви, че Еврокомисията ще предложи правила за политическите реклами онлайн.

От името на португалското председателство на Съвета Ана Паула Закариаш заяви: „Очакваме онлайн платформите да изпълняват функциите си, но демократичните институции, нашите закони и съдилища са тези, които трябва да определят правилата на играта, да кажат какво е незаконно и какво не е, какво трябва да се премахне и какво не трябва“.

През октомври 2020 г. в своите препоръки относно законодателния акт за цифровите услуги Европарламентът подчерта, че отговорността за прилагането на закона трябва да се носи от публичните органи и че в крайна сметка решенията следва да се вземат от независима съдебна власт, а не от частни търговски организации.

Източник: offnews

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Хх
    хх
    0 0
    05:02, 14 фев 2021
    Да, нека е със съдебно решение.
Последни новини