Хелга Шмид е новият генерален секретар на ОССЕ

Високопоставен дипломат от ЕС - германката Хелга Шмид, бе назначена днес за генерален секретар на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ), предаде ДПА. Министрите на външните работи на 57-те страни членки на ОССЕ назначиха Шмид и още трима висши служители с консенсус по време на онлайн среща, съобщиха дипломатически източници от Виена.

Кайрат Абдрахманов (Казахстан) е новият върховен комисар за националните малцинства, Мария Тереза Рибейру (Португалия) - представител за свободата на медиите, a Матео Мекачи (Италия) - директор на Бюрото за демократичните институции и човешките права.

Шмид, главен секретар на Европейската служба за външна дейност, е известна най-вече като един от главните преговарящи, уредили ядрената сделка от 2015 г. между Иран и световните сили, отбелязва ДПА. Постът генерален секретар на ОССЕ и други висши позиции бяха вакантни от юли, след като Азербайджан, Таджикистан и Турция се противопоставиха на удължаването на мандатите на надзорните органи на ОССЕ за свободата на медиите и демокрацията, припомня ДПА.

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини