Лютви Местан: Искаме минимум 31 наблюдатели от ОССЕ на изборите

ДПС иска минимум 31 наблюдатели от ОССЕ на парламентарните избори. Това заяви пред журналисти лидерът на ДПС Лютви Местан след среща с представители на ОССЕ във връзка с наблюдението на предстоящите избори.

"Като имаме негативния опит, по който ГЕРБ организираха изборите през 2011 г., поискахме ОССЕ да не се ограничи с ограничена мисия наблюдатели, а да изпрати неограничена мисия, за да се осъществи пълно наблюдение на изборния процес. Поискахме ОССЕ да осигури минимум 1 наблюдател в изборен район – минимум 31 наблюдатели. ДПС иска да бъде осъществено пълно наблюдение на изборния процес. „Това означава и мониторинг на решенията, които ще се взимат от Централната избирателна комисия и районните избирателни комисии, уточни Лютви Местан.

На предстоящите избори не трябва да се допуска явлението всички държавни служители да се впрягат за упражняване на натиск. "В ДПС сме наясно, че не може да има политически безпристрастни хора. Всеки държавен служител има своите политически пристрастия. Може да гласува за когото си поиска и да изразява пристрастията си", каза Мeстан. Според него, обаче, държавните служители не трябва да изразяват пристрастията си от служебната си позиция. По думите на председателя на ДПС се извършва принуда от страна на държавни служители върху свободната воля на гражданите. "Не може да използваш държавната си власт, държавните ресурси, за целите на една управляваща партия и да превърнеш тази държавна власт в насилие", каза Местан.
От ДПС са поискали от ОССЕ наблюдение и по време на броенето и съставянето на изборните протоколи. Някои от задължителните препоръки на ОССЕ не са приети от управляващото мнозинство. „Обърнахме внимание на факта, че нарушенията на изборния процес са по линия не толкова на конкретни разпоредби”, каза Местан.

Източник: novini.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини