Четиримата наблюдатели на ОССЕ, изчезнали в Украйна, ще бъдат освободени

Четиримата наблюдатели на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ), с които беше загубен контакт в понеделник вечер, са задържани от проруски сепаратисти в Източна Украйна. Това съобщи днес Вячеслав Пономарьов, лидер на бунтовниците, контролиращи град Славянск, като уточни, че наблюдателите са в добро здраве и вероятно скоро ще бъдат освободени, предаде агенция "Ройтерс".

По думите му ОССЕ е била предупредена да не изпраща хора в района, но въпреки това наблюдателите й са навлезли там. Те са били задържани някъде южно от Донецк – център на сепаратистката дейност. "Ако молим някого да не ходи някъде, той трябва да се вслуша в предупреждението ни", изтъкна Пономарьов в телефонно интервю за "Ройтерс".

"Ще оправим тази работа. Ще прегледаме документите им и ще ги освободим. Разговаряме с ОССЕ", е заявил още той.

Четиричленният екип, съставен от датски, естонски, турски и швейцарски граждани, е сред няколкостотинте международни наблюдатели, изпратени в Украйна да следят за прилагането на споразумението за деескалация на кризата в източните части на страната.

Междувременно Би Би Си съобщи, че днес проруски сепаратисти са свалили военен хеликоптер между Славянск и Краматорск. Според наличната информация това е станало, след като въздушният съд е свалил военни части в близката военна база.

По-рано този месец бунтовниците свалиха два военни хеликоптера в същия район, при което загинаха пилот и специалист по експлоатационното обслужване. Сблъсъците между украинската армия и сепаратистите, които продължават през последните седмици, се ожесточиха след президентските избори в неделя, спечелени от милиардера Петро Порошенко. Той обеща да се справи бързо и категорично с размириците.

Вчера изпълняващият длъжността премиер на Украйна Арсений Яценюк призова руския президент Владимир Путин да блокира общата им граница, за да попречи на въоръжени партизани да навлизат в Украйна. "Ситуацията в източните региони се влошава... Ако Русия е извън тази игра, ще можем да се справим с кризата за седмица, но докато те продължат да ги подкрепят и финансират и да им предоставят достъп до нашата територия, това ще ни създава огромни трудности", каза Яценюк.

Източник: http://www.dnevnik.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини