ОССЕ и ООН: Прекратете бойните действия в Украйна

ОССЕ и ООН призоваха всички страни по конфликта в Украйна да спрат бойните действия и да спазват примирието. В Донецк е убит швейцарец, представител на МКЧК.
"Обезпокоени сме от новите тревожни събития. Споразумението за прекратяване на огъня е реална възможност за деескалация на конфликта и застрашаването на този шанс е безотговорно", се казва в изявление на председателя на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ), президентът на Швейцария Дидие Буркхалтер, цитирано от ТАСС и БТА.

Той призова "незабавно да се прекратят бойните действия и строго да се съблюдава режимът на прекратяване на огъня, както и да се изпълняват мерките, договорени на срещата в Минск на 19 септември".

Буркхалтер заяви, че е "потресен от убийството на десет души при обстрел на училище в Донецк и от смъртта на служител на Международния комитет на Червения кръст".

Необходимо е "да се гарантира сигурността на хуманитарните работници и на цивилното население в съответствие с нормите на международното право", заяви председателят на ОССЕ.

Представител на Международния комитет на Червения кръст, швейцарски гражданин, загина при вчерашния артилерийски обстрел срещу Донецк, съобщиха местните власти, цитирани от ТАСС.

"Загина представителят на Червения кръст Лоран Етиен, гражданин на Швейцария, роден през 1976 г.", заявил пред журналисти началникът на щаба на министерството на отбраната на самопровъзгласилата се Донецка народна република, Едуард Басурин.

Екип на Франс прес видял тялото на жертвата пред сградата в центъра на града, където са разположени офисите на МКЧК, предаде АФП, цитирана от БТА.

"Връщането към пълномащабни бойни действия може да предизвика катастрофа в Украйна, в региона и отвъд него." Това се казва в изявление на генералния секретар на ООН Бан Ки-мун, цитиран от ТАСС.

Той също призова всички страни "строго да се придържат към задълженията си в рамките на споразумението от Минск от 19 септември с цел бързо постигане на примирие".

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини