Консултативен съвет пуска стратегия за тютюна

Иванка Таушанова

Консултативният съвет по тютюна одобри основите на Стратегия за преструктуриране и развитие на тютюнопроизводството. На проведеното в МЗХ заседание участва и областният управител на Кърджали Иванка Таушанова.Това съобщиха от областна администрация в Кърджали.

 Документът е разработен от екип на МЗХ и Института по аграрна икономика. Той анализира моментното състояние на сектора и необходимостта от подкрепа на местните общности в онези региони, в които тютюнопроизводството е основен поминък. Набелязани са мерки за развитие на отрасъла, отчетени са световните тенденции, пазарната конюнктура, политиката на държавата и възможните инструменти за подпомагане. Обособени са три групи

тютюнопроизводители: такива, които ще продължат да се издържат с отглеждане на тютюн, други - които ще продължат да се занимават с тютюнопроизводство, но ще допълват доходите си с други земеделски и неземеделски дейности и трета група, които ще преустановят производството на тютюн.

В окончателния вариант на Стратегията ще влезе и Концепцията за развитие на земеделието в Източните Родопи, изготвена по инициатива на Таушанова, в която се дава приоритет на овощарството и овцевъдството.

След като бъде подписана от браншовите организации, министър Мирослав Найденов ще внесе Стратегията във финансовото министерство. Тя ще послужи на вицепремиера Дянков като основание да бъде отпусната държавна помощ на тютюнопроизводителите въз основа на референтния период 2007-2009 г. Нотифицираните пред ЕК национални доплащания за 2011-та и 2012 –та година са в размер на 143 млн лева. Според експертите, тези средства ще стимулират процесите на преструктуриране и пренасочване на стопаните към други форми на заетост, и ще им позволи да се адаптират по-лесно към производство в изцяло пазарни условия. На заседанието на Консултативния съвет стана ясно, че парите за 2011 г са осигурени. Те ще бъдат раздадени на два транша. Очакванията са изплащането на първите 35 млн да започне през месец май.

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини