Борят мизерията на ромите със стратегии, помощите ги „усвояват” ромски фондации

Държавата бори мизерията на ромите със стратегии. В момента се подготвя поредната. Целта е тяхната интеграция.Тя не се случи по време на т.нар.Десетилетие на ромското включване, когато бяха похарчени милиарди левове.Парите бяха „усвоени” от ромските фондации.С тях се издигнаха палати.Ромски фондации никнат като гъби.Броят им е над 600.

 Официално в новата стратегия ромите се водят , като част от социално уязвими групи.Така е и в Кърджали.Тук обаче те са в две групи:доминиращата,която се самоопределя като част от турския етнос и се самоназовава милиет и тези, които живеят в тотална мизерия,наричани далета.

  Според експерти от ромски произход представителите на милета са много добре интегрирани в Кърджали и могат да дават пример за страната и за живота в гетата на българските градове.За съжаление това не се отнася за т.нар.далета.Те мизерстват,а децата им са принудени да просят.Те не знаят какво е Дядо Коледа.Подаръците не се оставят край новогодишната елха ,а се изкопават от контейнерите за смет.

  В момента Европейския съюз готви цялостна стратегия за интеграция на ромите.Част от нея ще бъде и изследването на т.нар.Ромски холокост.Това е изтреблението на ромите в лагерите на смъртта по време на Втората световна война.Ангажират се експерти,които да разработят мерки в отделните страни членки.

Един от тях сподели:Европа няма капацитет да реши този проблем.В членките на ЕС ромите 90% са номади,а съюзът иска да ни учи как да интегрираме това население у нас,където то е 90% уседнало.

Георги Кулов

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини