Първа оценка на министъра на отбраната: Армията губи 2,5 млн. лева годишно

Знаете ли при какво съотношение на силите се напада и се отбранява – на този въпрос трябваше да отговори новият министър на отбраната Николай Ненчев. Верният отговор, според военни експерти, е три към едно – ако имаш това съотношение, нападаш – иначе се отбраняваш. Ненчев обаче не даде този отговор, а се измъкна с думите, че е политическо лице и тепърва навлиза в експертното поле на ресора, който пое вчера (7 ноември).

Николай Ненчев заяви, че твърдо подкрепя Стратегия 2020 на предишния министър на отбраната Велизар Шаламанов. Сегашният министър дори каза, че е искал Шаламанов да остане на поста си, но той е предпочел кариера в НАТО. Приоритетите ни са да подменим техниката в армията, защото тя не е съвместима със стандартите на НАТО. За последните десет години в армията са изразходвани 2 млрд. лева, но няма видими резултати – затова ще има ревизия, закани се Ненчев. Българската армия има 18 търговски дружества и те ще са приоритет за проверка. Само половината от тях са печеливши – печалба от 1,5 млн. лева, а губещите трупат загуба от над 4 млн. лева, посочи Ненчев пред Нова телевизия.

Министър Ненчев е служил в Стара Загора и Сливен за две години – имал е „задръжка”. Бях в „Трудови войски” и това си беше един вид наказание за мен, защото бях от семейство на „опозиционери” и братът на баща ми е политически емигрант. Чичо ми е участник в първата рота на НАТО, която се организира от БЗНС „Никола Петков”. Тя просъществува до 1964 година, обясни Ненчев. След като ротата е разформирана по настояване на Хрушчов, чичо ми постъпва в американската армия и участва във войната във Виетнам. Имам двама братовчеди, които са завършили военната академия „Уест Пойнт”, добави министърът.

Източник: kardjali.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини