Българомохамеданите зад Хасан Азис, ако пак им даде зам.-кмет

Хасан Азис

Българомохамеданската общност в Кърджали в голямата си част ще подкрепи за кмет досегашния градоначалник Хасан Азис. Потомците на ислямизираните българи искат отново да имат зам.-кмет и виждат гаранции за това единствено в ДПС.

  Законовите промени режат заместниците на градоначалника в Кърджали от трима на двама. Българомохамеданите се опасяват, че ако човек на ГЕРБ вземе властта в Белия кораб, той ще даде постове на хора от „Атака” и Политически клуб „Тракия” и ще пренебрегне техните претенденти. Това твърдят пред Кърджали бг вести влиятелни представители на общността в Кърджали.

 Хора от бизнеса вече са разговаряли с градоначалника за запазването на позициите в неговия екип на зам.-кмета по образованието и културата Елисавета Кехайова.

 Не са малко обаче и тези които смятат, че бъдещето им е в десни формации, партниращи си с ДПС. Те са на мнение, че една коалиция с Движението е напълно реалистична и, че представителят на българомохамеданите в кметския екип трябва да бъде от политическа сила различна от ДПС. Шареният екип в този си вид е изчерпан, смятат българомохамеданите от десницата.

  Представители на общността работят усилено и с БСП. Традиционно силен е кръгът около Калин Димитров. Като нови членове на ядрото се спрягат бивши полицейски шефове. Един от тях –Стефан Ангелов категорично отрече да е водил разговори с червените за евентуална номинация в тяхна проекто-листа.

  Най-големи усилия да привлече българомохамданската общност полагат от управляващата партия ГЕРБ. От нея разчитат на т.нар.позитивен вот, когато избирателите дават подкрепата си за очаквания победител, който обикновено е управляващата политическа сила в страната. Както Кърджали бг вести пръв писа, хората на Бойко Борисов търсят контакти с българомохамеданските сдружения в областта. Потомците на ислямизираните българи обаче не се виждат комфортно в широка коалиция с „Атака” и тракийци.

 Общо около 8000 представители на българомохамеданската общност живеят в община Кърджали. Техните гласове ще бъдат ключови при избора на градоначалник. Ще припомним, че през 1995 г.1500 техни гласове решиха вота в полза на Расим Муса и ДПС в битката срещу д-р Георги Георгиев.

Георги Кулов

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини