Запечатаха цеха- замърсител в ОЦК,Захариев моли премиера за помощ

По обед служители на Регионалната инспекция по опазване на околната среда и водите-Хасково и на областна администрация Кърджали затвориха цех „Агломерация” на Оловно цинковия комплекс в Кърджали.  Бяха изключени инсталациите в най-мръсното производство и залите с пултовете за управление бяха запечатани. Лично шефът на РИОСВ Димитър Илиев проконтролира процедурата в присъствието на журналисти.

 В цех „Агломерация” се пържи оловно-цинковата руда. От тук се отделя серен диоксид, който е основният замърсител на атмосферния въздух на Кърджали. Заповедта за затварянето е издадена  от РИОСВ- Хасково след нареждане на министъра на околната среда и водите Нона Караджова. Една от причините за затварянето е очакването на солени глоби от Евросъюза за изпускането в атмосферата на вредни емисии.

 Оловното производство в ОЦК няма да спре. Вместо руда ще се използват отпадъци от акумулатори.

  Изпълнителният директор на ОЦК Славея Стоянова заяви,че се надява  санкцията срещу цеха –замърсител да бъде временна. До един месец сме готови да изпълним краткосрочна програма за ремонти, за да може да възобновим производството без да създаваме проблеми за въздуха в Кърджали, каза още Славея Стоянова. Тя съобщи, че се е състояла среща между премиерът Бойко Борисов , министър Нона Караджова и собственикът на завода Валентин Златев. Резултатите от нея не са известни, но Стоянова изрази оптимизъм за бъдещето на ОЦК.

Стоянова каза пред журналисти, че ръководството на завода през последните години е предприело редица стъпки в стремежа си да спазва екологичните норми. Намалили сме оловното производство с 40 на сто за да изпускаме по малко емисии от серен диоксид. Имаме постоянен онлайн мониторинг, който се осъществява от четирима служители и инсталациите се спират в случай че се превишат допустимите норми, врече се Стоянова.Тя обвини правителството на Тройната коалиция, че е забавило доклада по Оценка на въздействието върху околната среда на новия цинков завод.

 Това спъна усилията ни да модернизираме оловно и цинково производство. До сега ОЦК е инвестирало в машини и строителство 40 милиона евро, за да се изгради новата инсталация за цинк. Общо ще бъдат вложени 80 милиона евро, което е една от най-големите инвестиции в страната. До края на годината ще бъде пусната част от новата инсталация. Пържилният цех ще бъде готов до края на следващата 2012 г.

 Спирането на цех „Агломерация” е емоционално и предизборно. Това е сериозна индустрия, а не парк или детска площадка. Отвличат вниманието ни с екология от сериозните проблеми на недоимъка и безработицата, подчерта финансистът на ОЦК Валентин Манев.

 Посещението на  еко-инспекторите  предизвика недоволството на работници и служители, които се бяха събрали в двора и освиркваха хората от РИОСВ.

Георги Кулов

Славея Стоянова
Валентин Манев
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини