4 °C

Запечатаха цеха- замърсител в ОЦК,Захариев моли премиера за помощ

По обед служители на Регионалната инспекция по опазване на околната среда и водите-Хасково и на областна администрация Кърджали затвориха цех „Агломерация” на Оловно цинковия комплекс в Кърджали.  Бяха изключени инсталациите в най-мръсното производство и залите с пултовете за управление бяха запечатани. Лично шефът на РИОСВ Димитър Илиев проконтролира процедурата в присъствието на журналисти.

 В цех „Агломерация” се пържи оловно-цинковата руда. От тук се отделя серен диоксид, който е основният замърсител на атмосферния въздух на Кърджали. Заповедта за затварянето е издадена  от РИОСВ- Хасково след нареждане на министъра на околната среда и водите Нона Караджова. Една от причините за затварянето е очакването на солени глоби от Евросъюза за изпускането в атмосферата на вредни емисии.

 Оловното производство в ОЦК няма да спре. Вместо руда ще се използват отпадъци от акумулатори.

  Изпълнителният директор на ОЦК Славея Стоянова заяви,че се надява  санкцията срещу цеха –замърсител да бъде временна. До един месец сме готови да изпълним краткосрочна програма за ремонти, за да може да възобновим производството без да създаваме проблеми за въздуха в Кърджали, каза още Славея Стоянова. Тя съобщи, че се е състояла среща между премиерът Бойко Борисов , министър Нона Караджова и собственикът на завода Валентин Златев. Резултатите от нея не са известни, но Стоянова изрази оптимизъм за бъдещето на ОЦК.

Стоянова каза пред журналисти, че ръководството на завода през последните години е предприело редица стъпки в стремежа си да спазва екологичните норми. Намалили сме оловното производство с 40 на сто за да изпускаме по малко емисии от серен диоксид. Имаме постоянен онлайн мониторинг, който се осъществява от четирима служители и инсталациите се спират в случай че се превишат допустимите норми, врече се Стоянова.Тя обвини правителството на Тройната коалиция, че е забавило доклада по Оценка на въздействието върху околната среда на новия цинков завод.

 Това спъна усилията ни да модернизираме оловно и цинково производство. До сега ОЦК е инвестирало в машини и строителство 40 милиона евро, за да се изгради новата инсталация за цинк. Общо ще бъдат вложени 80 милиона евро, което е една от най-големите инвестиции в страната. До края на годината ще бъде пусната част от новата инсталация. Пържилният цех ще бъде готов до края на следващата 2012 г.

 Спирането на цех „Агломерация” е емоционално и предизборно. Това е сериозна индустрия, а не парк или детска площадка. Отвличат вниманието ни с екология от сериозните проблеми на недоимъка и безработицата, подчерта финансистът на ОЦК Валентин Манев.

 Посещението на  еко-инспекторите  предизвика недоволството на работници и служители, които се бяха събрали в двора и освиркваха хората от РИОСВ.

Георги Кулов

Славея Стоянова
Валентин Манев
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Хороскоп за 22.01.2021

Хороскоп за Овен

Овен
Въпреки натоварения работен ден, вие сте в цветущо настроение и с чувството си за хумор забавлявате себе си и хората около вас. Няма да усетите как е минал денят, още повече, че нещата, с които се занимавате ще ви донесат удовлетворение.
22 яну 2021

Хороскоп за Телец

Телец
Настроени сте оптимистично към развитието на ваш бизнес проект и това ви кара да се чувствате спокойни. Проверявайте обаче всяка информация, с която боравите, за да избегнете недоразумения. Изработете си стратегия за действие, тъй като в даден момент може да се окажете неподготвени за следващата си стъпка. Посветете свободното си време на човека до вас.
22 яну 2021

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Търсенията ви ще ви срещнат с хора, с които предстои да развиете общ бизнес или друга делова активност. Добре ще се справите в ситуация, изискваща адекватни решения, предвид знанията и опита, който имате. Ще бъдете привлечени от нещо красиво до себе си, изпълващо ви с ведрина и спокойствие.
22 яну 2021

Хороскоп за Рак

Рак
Днес ще се наслаждавате на спокоен ден на работното място. Работата ви ще ви върви точно както вие сте планирали и затова ще ви остане време за приятни неща. Финансовото ви състояние е добро, можете да направите малък подарък на любим човек.
22 яну 2021

Хороскоп за Лъв

Лъв
Отделете повече време за здравето си, ако се чувствате неразположени и с признаци за грип. Такива и други причини могат да нарушат ритъма ви на работа, но ще се постараете, за да свършите плануваните си задачи. Партньорът ще ви изненада приятно, отвърнете на жеста му. Промени у дома.
22 яну 2021

Хороскоп за Дева

Дева
И днес ще продължите с темпото от последните дни, давайки предимство на срочните си задачи. Ще се въздържите от изкушения, като не им позволите да ви отклонят от намеренията ви. Денят е подходящ за начало на образователни програми и проекти, насочени към професионалното, физическо и творческо развитие.
22 яну 2021

Хороскоп за Везни

Везни
Възможен е професионален проблем с делови партньор. Не се доверявайте на някого, за когото е знайно, че не заслужава внимание. Ситуацията е такава, че не трябва да проявявате скромност, а сами да се изтъквате, но все пак умерено. Ще съчетаете почивката с работа и ще увеличите финансите си.
22 яну 2021

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Към съветите на приближен човек подхождайте по вашия си начин. Бъдете резервирани, има вероятност да ви насочат към погрешни действия. Ще намерите спокойствие от светския живот у дома сред семейството си. Близостта на любимите хора ще внесе топлина и чувство на сигурност в душата ви. Не се лишавайте от нея и ще се възстановите по-скоро.
22 яну 2021

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Не разпилявайте енергията си в безмислени пререкания. Концентрирайте се върху преследваната от вас цел и с повече постоянство и упоритост съвсем скоро ще се радвате на значителен напредък, а защо не и на краен успех. Бъдете по-внимателни с харченете, не купувайте излишни вещи. Неочаквани пари.
22 яну 2021

Хороскоп за Козирог

Козирог
Смело ще пристъпите към действия, осигуряващи защита на интересите ви. Професионалните задачи ще заемат по-голямата част от деня ви. Добре преценете и организирайте времето си, за да ви стигне за всичко. Приемете една протегната към вас ръка, каквото и да означава това.
22 яну 2021

Хороскоп за Водолей

Водолей
Посветете този ден на семейството си и се опитайте да си починете в семейна обстановка. Нищо не застрашава спокойствието ви и все пак се постарайте всички да са доволни. Подхождате с разбиране към всеки един човек, затова едва ли ще ви е трудно. Направете нещо и лично за себе си, имате нужда.
22 яну 2021

Хороскоп за Риби

Риби
Отделяте ненужно много внимание на най - близките си. Със своята отзивчивост вие сякаш им позволявате да ви се качват на главата. Внимавайте при работа с пари, особено, ако това влиза в професионалните ви задължения. Не давайте заеми, и не подписвайте каквито да било документи, без да имате гаранции за юридическата им обезпеченост.
22 яну 2021
Последни новини