Трима родинци обявени за почетни граждани на Пловдив

Камен Боляров и съпругата му

Трима дейци на Дружба „Родина” станаха посмъртно почетни граждани на Пловдив. Вчера местният парламент присъди званията на Светослав Духовников, Камен Боляров и Петър Маринов. Пълно единодушие цареше сред общинските съветници. Почти всички от тридесет и седемте народни избраници гласуваха „за”. Против нямаше. Имаше един въздържал се.

   Тримата дейци на възраждането на българите мохамедани бяха удостоени посмъртно с почетното звание по инициатива на възстановената дружба „Родина”. Слово за дейността им на сесията произнесе един от съпреседателите на организацията академик Георги Марков. Присъстваха дъщерята на Камен Боляров-Венета и синът на Петър Маринов-Александър.

  Дружба „Родина” възниква спонтанно през 1937 година като инициатива на група млади българи мохамедани от Смоленско. Организацията се оглавява от Камен Боляров. Светослав Духовников става главен мюфтия на българите мохамедани. Петър Маринов пък е секретар на дружбата. Организацията работи за интеграцията на българите мохамедани в българската нация. Тя насърчава разфереджаването и свалянето на фесовете. През 1942 год.80 000 родинци доброволно приемат български имена в знак на принадлежност към българския народ.

   След преврата на 9 септември 1944 г.Дружба „Родина” е забранена. Ръководните й дейци попадат в затвора. Съдени са от Народния съд като предатели на България. Камен Боляров е убит в затвора.

  Дружба „Родина” е възстановена на 1 ноември 2009 г в Деня на народните будители. Тя е неправителствена  организация, която работи за българската кауза сред потомците на ислямизиранити българи. Членовете й са основно българи мохамедани. Обявяват се за взаимно проникване на българската християнска и българската мохамеданска общности. Те са против асимилация по подобие на акциите от 1973 г.

  Обявяването на тримата родинци за почетни граждани на Пловдив е поредната стъпка към реабилитацията на Дружба „Родина”  като патриотична организация. Преди година за почетен гражданин на Велинград с пълно единодушие бе отличен посмъртно друг деец на организацията Маньо Шарков.

Георги Кулов

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини