Три легенди на българския спорт стават почетни граждани на Кърджали

Голямата дама на българския волейбол Таня Гогова, многократния републикански    шампион  по борба  Джемил Реджеб и „Майстора на спорта” Динко Атанасов /посмъртно/  ще бъдат удостоени от Общински съвет - Кърджали със звание “Почетен гражданин на община Кърджали” на тържествено заседание по случай Деня на Кърджали -21-ви октомври.

Номинациите на тримата видни граждани, прославили Кърджали и България с високото си спортно майсторство в национален и международен план са внесени от г-н Милко Багдасаров – ръководител на групата съветници от ПП”БСП” и г-н Мухаррем Мухаррем - ръководител на групата съветници от ПП”ДПС”.

Председателят на Общинския съвет г-н Раиф Мустафа заяви, че решението е прието с пълен консенсус от работна комисия с участието на Кмета на общината, представителите  на всички политически сили и  председателите на Постоянни комисии, проведено на 26.09.2016 г.  Предложението за присъждане на звания и морални награди е прието,  спазвайки процедурите по правилника и ръководейки се от мотива за утвърждаване на толерантността и взаимното уважение между жителите на общината, независимо от техния етнос и религиозна принадлежност.

Таня Гогова започва спортната си кариера едва тринадесетгодишна. С отбора «Левски-Спартак» е 10 пъти шампион на България и три пъти сребърен медалист от европейски клубни шампионати. В периода 1973 – 1981 г. е капитан на националния отбор на България. Участва в пет европейски първенства, като печели един бронз и едно злато. Тя е част от най-големия успех на българския женски волейбол – трето място на Олимпиадата в Москва през 1980 г. и първо място на европейското първенство в София през 1981 г.
Гогова е заслужил майстор на спорта по волейбол. Обявена е за най-добрата волейболистка на XX век в България. След приключване на състезателната си кариера става треньор. В момента тренира деца  във Волейболен клуб „Славия” – София.

Джемил Реджеб започва състезателната си кариера през 1959 г.  в Клуба по борба „Арда – Кърджали”. Още същата година печели първата си титла на републиканско първенство по борба в гр.Бургас, а през 1960 г. участва в международен турнир и е класиран на първо място.  През 1965 г. е състезател в националния отбор по борба за мъже в „А” републиканска група; през 1970 г. е обявен за Майстор на спорта;  през 1971 г. става шампион на ЦК на ДКМС, а през 1972 г. печели турнира Дан Колов и е републикански шампион.  Два пъти е обявен за спортист на годината на община Кърджали.  Кариерата си като спортист прекратява през 1975 г. Няколко години по-късно започва треньорската си кариера   с деца, а по-късно става треньор на мъжки отбор. Реферира доста световни и републикански мачове.  В момента бившият републикански шампион е организатор и треньор на  СК  по борба „Арда - Кърджали”.

  Майсторът на спорта  Динко Атанасов започва кариерата си като спортист на Волейболен клуб „Арда”.  Трикратно е обявен в десятката на най-добрите волейболисти на България, а през 1966 г. е номер 1. Същата година е удостоен със званието „Майстор на спорта” и става състезател на националния отбор. С участието си  в ІХ-ия Световен младежки фестивал  през 1968 г.  е извоювал златни медали за България. Същата година участва на олимпийските игри в Мексико, където България се класира на VІ-то място. 
След приключване на активната си спортна дейност, завършва Висшия институт за физкултура и през 1978 г. става треньор на Волейболен клуб „Арда”. Под негово ръководство клуба достига най-престижното си класиране – ІV-то място в Републиканско първенство и ІІ-ро място в турнира за купата на Република България.

Председател на ОбС - Кърджали

Раиф Мустафа

Източник: kardjali.bgvesti.net

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини