След години прекъсване Кърджали е с петима нови почетни граждани, съветниците гласуваха единодушно

    След прекъсване заради изборна кампания и пандемия Общинският съвет в Кърджали проведе тържествена сесия и удостои със званието Почетен гражданин петима. Три от номинациите бяха направени миналата година , а две тази. Общинските съветници гласуваха единодушно за удостояването им с най-восокото отличие на Община Кърджали. С решение на местния парламент почетни граждани на Община Кърджали са математикът и педагог Вълчо Милчев; писателят Иванко Маринов,посмъртно; строителят на Кърджали инж.Емил Младенов; скулпторът с международна известност Зиятин Нуриев и инвеститорът инж.Мордо Данон, посмъртно.

    Кметът на Община Кърджали инж.д-р Хасан Азис подчерта изключителните заслуги на петимата за утвърждаване на името на града,както и за неговото развитие. Той посочи, че от 1977 г.,от когато се присъжда званието почетни граждани са получили 38 души. Сред тях са поетите Младен Исаев и Давид Овадия; академик Николай Хайтов; космонавтите Георги Иванов и Николай Рукавишников; археологът проф.Николай Овчаров,щангистът Наим Сюлеманоглу, футболистът Ахмед Осман и други.

    От името на Вълчо Милчев благодари журналистът Павел Тенчев. Той изрази удовлетвореността на математика , работил за добрия образ на града.Свободата, животът и мирът са най-висшите човешки ценности, подчерта в приветствието си Вълчо Милчев. Той посвети своето отличие на талантливите си ученици от школата по математика.

    Съпругата на писателя Иванко Маринов Тамара Димитрова ,подчерта че той е летописец на нашия град. Той дава художествената памет, така нужна за града ни както корените за дървото. Кърджали бе неговото вдъхновение,подчерта тя.

    Инж.Емил Младенов си припомни, че е дошъл в Кърджали за малко.Тук срещнал честни и трудолюбиви хора и останал завинаги. Благодари на знайните и незнайни строители сред които бай Кадир,съграждал в най-трудните времена яз.“Боровица“.Посвети наградата си на тях.

    Зиятин Нуреев бе лаконичен. Той цитира покойния Джамал Ямурлов-Джими: С общии усилия можем да станем не само почетни,но и почтени.

    Отличието на инж.Мордо Данон бе прието от неговата съпруга Ребека Данон. Изпълнителният директор на „Теклас “ Неби Анъл благодари за наградата. Той припомни,че създадената от Мордо Данон фирма „Теклас“ снабдява всеки 8 от 10 автомобила в Европа с части.

    Кметът д-р инж.Хасан Азис връчи на Неби Анъл Почетен знак“Герб на община Кърджали-златен“за големия му принос към индустриализацията на Кърджали. Градоначалникът припомни,че Неби Анъл е присъствал на предварителните разговори с инж.Мордо Данон и е подкрепил идеята инвестицията да се случи в Кърджали.

    Благодаря за високата награда,с която съм удостоен в родния си край,сподели Неби Анъл.

    Георги Кулов

    Източник: Kardjali.bgvesti.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.

    Още новини

    Последни новини