Хасан Азис: Денят на Кърджали е ден за равносметка!

Изображение 1 от 6

    Денят на Кърджали е ден за равносметка. Длъжни сме да я направим пред паметта на родолюбивите ни герои донесли Свободата. Това заяви по време на тържествената сесия на местния парламент , посветена на 110-годишнината от Освобождението на Кърджали кметът на общината инж.д-р Хасан Азис. Той посочи,че от 21 октомври 2021 г. До днес са усвоени 36 075 000 лева по финансирани от Европейския съюз проекти. С това финансиране се подобрява облика на града, извършена е рехабилитация на улици и тротоари. Подновено е уличното осветление. Обновен е площад „Хаджи Димитър“, изграден е мост между двете части на парк „Арпезос Север“. Само за детски площадки са отделени 314 000 лева. Водоснабдени са 15 населени места в общината, включително зоната за отдих Главатарци. Работи се по втората и третата клетка на депото за битови отпадъци,рекултивира се първата.

    Инвестира се в скалния град на траките Перперикон.

    Общината е извършила 160 сделски с общинско имущество за над 3 млн.лв.

    Направено е много за децата. Освен стотиците книги за първокласници,се връчва и стипендия „Кърджали“.Създаде се въжен парк на площ от 5000 кв.м. Заработи отново детската железница.

    Възстановени са няколко фестивала.Проведе се Коледен базар.Бе създаден празничен кът за Великден и Байрама.

    В спорта са инвестирани 1 млн.лева,за което общината бе отличена с национална награда.

    Поддържа се социална политика за деца и възрастни.Изградени са 69 социални жилища.2100 души получават топъл обяд.

    Кърджали е пример за България,като столица на толерантността,подчерта градоначалникът.

    Тържествената сесия се състоя в салона на театъра.В препълнената зала освен общинските съветници присъстваха областният управител Даниел Делчев,бивши кметове,представители на общините от областта.

    Гостува делегация от побратимения град Комотини,водена от зам.-кметът Левент Исмаил.

    При откриването председателят на Общинския съвет инж.Юсеин Ахмед посочи,че датата 21 октомври ни връща назад във времето ,когато в Кърджали е създаден нов модел на съжителство,основан на толерантност и разбирателство.С това се гордеем пред нашите гости.Тук съжителстват без вражда църква,джамия,синангога.Почитай миналото,гради бъдещето е нашия девиз,посочи инж.Юсеин Ахмед.Той припомни,че Деня на Кърджали се чества от 1939 г.

    В приветствието си областния управител Даниел Делчев отбеляза,че свеждаме глава за почит пред паметта на освободителя на града ген.Васил Дилов и неговите воини и ги даваме за пример на нашите деца.Прекланяме се и пред строителите на нашия град,които 110 години безкористно го изграждат,добави Даниел Делчев.

    Зам.-кметът на Комотини Левент Исмаил предаде оздрави ог градоначалника на гръцкия град.Ние сме съседи не само по граница,но и по душа,подчерта той.Левент Исмаил бе категоричен,че сме усърдни в установяването на силно приятелство и сътрудничество.

    Георги Кулов

    Източник: Kardjali.bgvesti.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.

    Още новини

    Последни новини