Кризисният щаб с план за съкратените от ОЦК

Росица Стелиянова

 Има шанс да се спре масовото уволнение в ОЦК.Все още няма връчени предизвестия на работниците. Прави се подбор на тези, които предстои да бъдат съкратени, но конкретни списъци все още няма. Има варианти за освобождаване на  хора на пенсионна възраст и пренасочване на техните места на други работници. Това заяви в Кърджали изпълнителният директор на Агенцията по заетостта  Росица Стелиянова. Тя участва в Кърджали в работата на Кризисния щаб, свикан от областния управител Иванка Таушанова,  за да се търси устройване на работниците от ОЦК, които предстои да бъдат съкратени. Кризисният щаб бе създаден след като ръководството на Оловно цинков комплекс внесе уведомление за съкращението на 350 работници и служители, които са половината от списъчния му състав.

В работата на Кризисният щаб   взеха участие работодатели, предприемачески организации, синдикати. Според Стелиянова диалогът е бил ползотворен и конструктивен. Набелязан е план за действие за устройване на работниците. Всички които ще бъдат съкратени имат шанс за реализация. Очакваме обаче броят да е по-малък,тъй като обикновено работодателите се презастраховат като заявяват повече хора за съкращения, каза още Стелиянова.

 Според нея планът за действие включва няколко мерки.Първо ще бъде направена бърза регистрация на съкратените в бюрото по труда. Ще се помогне на по- квалифицираните  за бързо устройване на работа. Има готовност всички съкратени 350 работници да бъдат записани за курс на обучение по оперативната програма „Развитие на човешките ресурси”, финансирана от Европейския съюз. Това дава голяма възможност за преквалификация . Съкратените ще продължат да получават обезщетения и по време на преквалификацията. Ще се ползва програма, която предвижда и наемането на лица, на които им остава година до пенсия.

 Преговаряме с фирмите” Теклас” и „Горубсо” за ангажиране на част от съкратените. Работни места ще се отворят през лятото и есента. Ще използваме програмата „Нови възможности” на Бюрото по труда. Фирмите ще бъдат субсидирани , ако наемат съкратените от ОЦК, допълни областният управител Иванка Таушанова.

Георги Кулов

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини