Загиналият жител на Горна кула, паднал и замръзнал само на три метра от автобусната спирка

Кризисния щаб заседава

Загиналият жител на Горна кула, който бе открит тази сутрин от спасителен екип е паднал и замръзнал само на три метра от автобусната спирка на главния път за Крумовград. Той бил открит в непосредствена близост до мах.Младост. Човекът се издирвал от 17,30 часа снощи по сигнал на кмета на Горна кула. Той сигнализирал спасителните екипи, тъй като загиналият нямал роднини в селото. Установено е че мъжът е починал от измръзване. Няма следи от насилствена смърт. Това съобщи на заседание на Кризисния щаб шефът на Областната дирекция на МВР Венцислав Момчилов. Той каза,че има и други сигнали за хора, с които близките нямат връзка и се прави всичко възможно да бъдат издирени.

Шефът на Пожарната комисар Христо Тодоров, докладва пред вътрешния министър в оставка Веселин Вучков, който участва в работата на щаба, че от събота до днес са реагирали на над 200 сигнала за кризисни ситуации. Само днес сигналите сабили 28. Работят 14 екипа. Предимно се налага отстраняване на паднали дървета за осигураяване на достъп на линейки до болни. Благодарение на спасителите до болницата са транспортирани 14 души. Четирима от тях са за инсулин, 8 са за диализа и 2 деца. В момента се поддържа връзка с блокирани в хотел „Планински изглед“при Ябълковец 80 туристи.50 от тях са служители в районен съд, а останалите 30- преподаватели от кърджалийско училище.

Единствената откъсната община, за която все още няма електроснабдяване е Ардино. Кризисния щаб е предложил храни,но за сега заявки няма. Има готовност да се включет генератори за зареждане на мобилни телефони.

Областният управител Илия Илиев посочи, че е поискал хеликоптер за оказване на помощ при ремонт на подстанция в Бял извор. Поради лошите метеорологични условия полета се отлага за утре, ако до тогава екипите на Енергийния системен оператор не отстранят аварията. Илия Илиев каза още, че току що е пуснато електрозахранването за община Черноочене. Все още около 200 села в областта са без ток. Сутринта техният брой е бил над 280.

 Вътрешният министър даде висока оценка за работата на Кризисния щаб.

Георги Кулов

Източник: kardjali.bgvesti.net

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини