България ще плаща солени глоби заради обгазяванията на Кърджали

 България ще плаща санкции на Европейския съюз за това че през 2009 г. ОЦК е изпускал вредни емисии в атмосферата над допустимите стойности. Министър Нона Караджова е подала информация в Европейската комисия за обгазявания на Кърджали в годината, когато правителството на ГЕРБ дойде на власт. Очаква се санкциите да бъдат тежки. Те ще бъдат или дневни или месечни . Това каза пред журналисти областният управител на Кърджали Иванка Таушанова. Поискахме решителни действия от страна на Оловно-цинков комплекс за спиране на обгазяванията и обновяване на производствата, но това не се случи,каза губернаторът. Според  Таушанова,  ако ръководството на ОЦК бе предприело стъпки в исканата посока те щяха да бъдат отчетени като смекчаващи вината обстоятелства и страната ни щеше да понесе по- леки глоби.

 От своя страна ръководството на ОЦК е завело иск срещу министерството на околната среда и водите , за това че не му е дало разрешително да започне изграждането на оловен и цинков завод. Отказът е бил по време на правителството на Тройната коалиция.

 Днес в Министерството на околната среда и водите се провежда среща със синдикатите КНСБ и Подкрепа. На нея се очаква да вземат участие собственикът на ОЦК Валентин Захариев и изпълнителния директор Славея Стоянова. Ще се направи опит да се постигне компромис за затварянето на агломериорационния цех в оловния завод,който преработва оловния концентрат. Според Таушанова  министър Нона Караджова настоява  той да бъде затворен защото Оловно цинков комплекс е надхвърлил допустимият лимит от 24 обгазявания на Кърджали.

Не очаквам компромис, прогнозира областния управител.

Георги Кулов

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини