2356 сигнала на тел.112,спасители и пожарникари на предела на силите си

ген.Николов в Кърджали

2356 сигнала от бедстващи в област Кърджали жители са постъпили от началотго на снежния ад до сега на телефона за спешни повиквания 112. Това съобщи в Кърджали шефът на националната служба „Пожарна и аварийна безопасност“ ген.Никола Николов. Според комисар Христо Тодоров от Пожарната в Кърджали до вчера неговите служители са реагирали на над 300 кризисни ситуации. Във вчерашния ден те са били над 60. Най често това е било оказване на спешна медицинска помощ, премахване на паднали на пътищата дървета, доставка на лекарства и продукти от първа необходимост. В момента нашите огнеборци и спасители са на предела на силите си. Затова тук са пренасочени и екипи от Стара Загора, Пловдив, София и Бургас.

Областният кризисен щаб работи при добра координация. Благодаря на всички. Стараят се всички,включително и кметове на общини, които обаче имат ограничени възможности,каза пред журналисти ген.Николов.

Около 95 % от републиканската пътна мрежа на територията на областта е проходима. Има проблеми с общинските шосета. В Кирковско има четири недостъпни села, в Чернооченско е недостъпно Безводно, в Крумовградско също има няколко населени места без достъп, отбеляза областния управител Илия Илиев. Той каза,че след като е разпоредил бедствено положение разходите на общините за почистване на пътищата ще бъдат поети от Междуведомствената комисия за подпомагане и възстановяване към Министерски съвет след представени доклади.

Илиев изрази резерви към работата на кмета на Ардино Ресми Мурад. Той заяви, че ще направи проверка, защо единствено там не е извадена техника да почиства общинската пътна мрежа. В момента по искане на Ресми Мурад на територията на общината работи един роторен снегорин, грейдер, две фадроми и камион за разпръскване на пясък. Ще бъдет пренасочени още две тежки снегопочистващи машини. Възможностите на роторния снегорин за почистване на общинската пътна мрежа са ограничени, заради това че шосетата са тесни и с много завои, а машините с големи габарити.

Илия Илиев съобщи и добрата новина. Извършват се проби на подстанцията при Бял извор,Ардинско. От Енергийния системен оператор са възстановили връзката с нея. При успешни проби на EVN,общината ще бъде захранена с ток.

Ген.Николов каза,че все повече общини в страната излизат от капана на бествието. Отменено е бедственото положение в община Велинград. От вчера до днес е възстановено елекроснабдяването на над 100 населени места в страната. До 108 села е пробит път.

Георги Кулов

Източник: kardjali.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини