Измамен собственик разказа за сагата около "Труд" и "24 часа"

Измаменият съдружник Христо Грозев описа измамата със собствеността на вестниците "Труд" и "24 часа" като типичен пример за "рейдърство" или корпоративно завземане.

Христо Грозев, един от петимата собственици, закупили вестниците "Труд" и "24 часа" от ВАЦ,  и представител на фирмата, която държеше до  преди  дни 53% от собствеността на "Медийна група България холдинг", вече няма достъп дори до сградата на "Цариградско шосе", където се помещават двете редакции.

Според това, което открихме в понеделник в Търговския регистър, сме собственици само на 9%, потвърди той пред ТВ7, цитиран от Блиц.

От вчера този факт се коментира във всички медии, след като стана известно, че в неделя, 27 март, е било извършено прехвърляне на по-голямата част от дяловете на австрийските инвеститори от "БГ Приватинвест" ГмбХ - австриеца Карл Хабсбург, германеца Даниел Руц и българина Христо Грозев, на българските им съдружници Любомир Павлов и Огнян Донев, които така са вдигнали своето участие от 47 на 83%.

Това е типичен пример на разпространеното в Русия и Украйна "рейдърство", каза Христо Грозев - с привикване на нотариус в неработен ден, с превратно тълкуване на корпоративни документи. Целта е корпоративно завземане.

Пред ТВ7 Христо Грозев се въздържа от лични нападки, както той каза - "за да могат журналистите да работят спокойно", но увери, че за незаконните действия на съдружниците са информирани всички компетентни органи, от които се очаква съдействие. Той написал писмо - "с недоумение" - и до шефа на Уникредит Булбанк с молба да бъде информиран за залагането на собствеността на двата тиражни вестника от Донев и Павлов срещу заем от 25 млн. евро.

"Сделката за закупуването на изданията от ВАЦ беше изключително сложна с много условия", каза Грозев в отговор на въпрос как е станало възможно скандалното прехвърляне на дялове.

"Ние с г-н Хабсбург поехме дългосрочни ангажименти стратегически да контролираме и да участваме в управлението на новото дружество, включително и заради  един по-малък инвеститор в лицето на ЕБВР, без който сделката не би била възможна. За месец и половина обаче нещата се промениха и започнахме да получаваме все по-малко информация за текущите дела, дори справката за тиражите не ни даваха. А вчера ни беше отказан и достъп до сградата", разказа Грозев.

Миналата седмица решихме, че трябва да имаме съучастие в управлението и това, което стана в неделя е реакция на нашето действие, убеден е той.

Източник: kafene.net

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Случаен виц

Последни новини