Откриха Мишо Бирата мъртъв

Вследствие на тежък инфаркт на 47-годишна възраст внезапно е починал президентът на Българската федерация по баскетбол Михаил Михов. Това съобщиха официално от федерацията.

"30 март 2011 г. ще бъде запомнен като най-трагичния ден за Българска федерация баскетбол. БФБ с дълбоко прискърбие съобщава, че днес, 30 март 2011 г., вследствие на тежък инфаркт, на 47-годишна възраст внезапно ни напусна президентът на федерацията Михаил Михов", пише в съобщението.

Няма видими следи на насилие по тялото на починалия 47-годишен мъж. Това са първоначалните констатации при извършения оглед на мястото на инцидента."Отиде си човекът, чието сърце бе изцяло отдадено на баскетбола. През целия си съзнателен живот, Михаил Михов гореше с огъня на играта, на която бе посветил време, средства и цялата си любов. От избирането му за президент на БФБ през 2008 г. до последния си дъх той влагаше цялата си енергия, опит и инициативност за възраждането на българския баскетбол и превръщането му в любим спорт за децата и подрастващите. Неговата кончина оставя дълбока празнота в душите на всички спортисти, треньори, клубове, школи и спортни деятели, както у нас, така и в чужбина, където той достойно представяше българските баскетболни среди. Тежките новини се допълват и от друго трагично събитие - също днес след мъчително боледуване почина Красимира Гюрова на 57 г. – национална състезателка, бронзова медалистка от олимпийските игри в Монреал през 1976г., държавна шампионка с отбора на „Академик” и дългогодишна служителка в Българска Федерация баскетбол, известна с добротата и отзивчивостта си", казват още от федерацията по баскетбол.

Трупът на Михов бе открит днес в 12.30 днес в хотелска стая в Правец.

Причината за смъртта - масивен инфаркт.

Припомняме, че името на Михаил Михов бе скандализирано, когато в публичното пространство бе разпространен запис на разговор на министър-председателя Бойко Борисов. В него се казва, че Михов, който е собственик на бира „Леденика” и ММ, председател на Българската федерация по баскетбол и почетен консул на Бразилия, е помолил премиера за услуга. По-късно Михов отрече сведенията.

Кой е Михаил Михов?

Той е роден през 1964 г. в гр. Силистра. Завършил е "Икономика и управление на промишлеността" в Икономическия университет.

През 1996 г. Михов купува бирения завод във Варна.

Първата фирма на Михов “Рефлекс ММ” е за търговия с бяла техника.

През 1996-а купува и винзавода „Димят”. Реорганизира производството, създава нови марки вина. Заради кредити обаче по-голяма част от територията на “Димят” е продадена.

След приватизацията на “Варненско пиво” Михов залага на марка ММ. На нея бе кръстен и баскетболен клуб “Черно море”, който стана “ММ биър”. В продължение на 3 г. той е най-силният български тим и участва в евротурнирите за купа “Сапорта”.

През 2003 г. Михов заявява, че държи 32% от пазара на бира в страната и като собственик на “Леденика”. Докато е спонсор, бизнесменът на 2 пъти се опитва да стане собственик. Надделява обаче заместникът му Симеон Варчев, който смята, че баскетболните клубове у нас трябва да са обществени. Преди 2 г. Михаил Михов оглавява федерацията по баскетбол по предложение на Варчев.

В същото време Михов купува завода за бира в Русе и местния хотел „Дунав плаза”. Фабриката за пиво във Варна обаче е спряна и превърната в складова база. Производството сега е в “Леденика” в Мездра и е под шапката на компанията “Булбрю”.

През 2008 г. с решение на правителството Михов е определен за почетен консул на Бразилия в Югоизточна и Североизточна България. На два пъти организира фестивали на бразилската култура във Варна.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини