Повдигнаха три обвинения на Любомир Павлов и едно на Огнян Донев

На Любомир Павлов са повдигнати три обвинения – за пране на пари, за документна измама и за невярно документиране. На Огнян Донев е повдигнато едно обвинение за пране на пари. Собствениците на "Медийна група България" Любомир Павлов и Огнян Донев бяха обвинени в пране на пари. Това съобщи самият Павлов, след като се яви в Националната следствена служба, където бе призован. Донев също се отзова на призовката, но отказа коментар. Това каза пред журналисти Румяна Арнаудова, говорител на Софийска градска прокуратура, предаде "Фокус".

Вчера се разбра, че разследването срещу двамата за пране на пари и документни престъпления е приключило с мнение за повдигане на обвинения. Делото срещу двамата започна след сигнали на бившите им съдружници Христо Грозев и Карл фон Хабсбург, с които спорят за собствеността на вестниците "Труд" и "24 часа".

Днес Румяна Арнаудова уточни, че чрез четири фалшиви документа Павлов съзнателно е дал възможност на Донев да получи 43% от акциите на "Медийна група България". Впоследствие 40 на сто от придобитите преди това общо 83% от дяловете са били върнати обратно на Павлов. По думите на прокурорката по този начин е извършено прането на пари, тъй като сделката е осъществена чрез имущество, придобито с документна измама.
"Няма конкретна сума пари, която е изпрана, става въпрос за дружествени дялове", добави Арнаудова, цитирана от БТА.

Любомир Павлов дойде в Следствената служба в 11 часа със своята адвокатка Дария Пенкова. На влизане той отказа да говори с думите: "Ще ми позволите ли да коментирам след малко". Все пак, на въпрос знае ли за какво е извикан, той отвърна: "Не, разбира се".
На излизане той съобщи за обвинението и уточни, че му е определена гаранция от 50 000 лева. Павлов заяви, че ще обжалва и добави, че сезира институциите за набеждаване, съобщи "Фокус".

Вчера той каза, че на прокурори е платено, за да повдигнат обвинения срещу него. "Моят коментар е, че изглежда инвестицията, която е направена, не е особено ефективна. Не знам, може би 1 милион са били малко пари. Но обвинението е смехотворно", коментира днес Павлов.

"Смехотворно е обвинението, защото от една страна се твърди, че подписите са на Христо Грозев, от друга, че не са. За съжаление, това, което ме предупредиха преди медийната среща в Брюксел беше, че ако подадем жалба, това ще се случи (той подаде в ЕК жалба за незаконна държавна помощ, предоставена на Корпоративна търговска банка и по този начин на свързаната с нея Нова българска медийна група на Делян Пеевски и Ирена Кръстева - б.р.). Това, което се твърди, е че парите са изпрани чрез покупката на вестниците. Потвърди се името на прокурор Момчил Георгиев, който е утвърдил мярката. Пак казвам – ако е направена инвестиция от 1 милион лева или евро, то тя е доста неефективна", каза още Любомир Павлов.

По повод обвиненията към наблюдаващия прокурор, че е взел подкуп, говорителката на СГП каза, че не й се вярва, но ако има такъв сигнал, той ще бъде проверен.

Огнян Донев, който е също собственик на "Софарма" и председател на КРИБ, дойде пръв в следствието още сутринта. Той не направи коментари пред журналистите на излизане от  Следствената служба, където остана 30-40 минути.
Бизнесменът бе придружаван от двама адвокати - известните Даниела Доковска и Ина Лулчева.
По-късно от прокуратурата уточниха, че определената на Донев гаранция също е 50 000 лв. 

Следобед Христо Грозев, Карл фон Хабсбург и друг бивш съдружник на Павлов и Донев - Даниел Руц, ще дадат извънредна пресконференция. През май миналата година те подадоха сигнал първо в парламентарната комисия за контрол на ДАНС, в ОЛАФ, а след това и до прокуратурата. Според тях вестниците и списанията на германска група ВАЦ са придобити от Павлов и Донев с пари от престъпна дейност.

Призоваването на двамата бизнесмени съвпадна с друг скандал - миналата седмица изтече запис със скандални изявления на Павлов за това как очаква вътрешният министър Цветан Цветанов да повлияе на следствието и прокуратурата да прекратят разследването.

Любомир Павлов вече заяви, че записът е фалшифициран - негова среща била "предадена манипулативно". По този повод той е изпратил сигнал до премиера, вътрешния министър и главния прокурор, съобщи в. "24 часа". В него той пита има ли нарушение на конституцията, според която никой не може да бъде записван без негово съгласие и въпреки волята му, както и дали е била открита процедура и има ли съдебно разрешение за използване на специални разузнавателни средства (СРС). Ако записът е законен, не е ли разгласена неправомерно информация, придобита със СРС. В тази връзка издателят моли прокуратурата да извърши проверка кой е разрешил използването на записа и публикуването му във в. “Преса”.

"ДАНС иззеха записа официално, за да могат по силата на техните правомощия да го прослушат, за да се види точно, тъй като Павлов твърди, че записът е манипулиран. Това не е вярно", съобщи зам.-главният редактор на "Преса" Валерия Велева пред ТВ7каза тя.
От прокуратурата потвърдиха, че на ДАНС е възложена проверка по случая.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини