Срив в оборотите след „димната” забрана

Спадът в оборота на бизнессектора заради забраната за тютюнопушене на закрити обществени места, въведена от първи юни, стигна 20-40% на някои места в страната. Проблемът засяга най-вече градовете във вътрешността на страната като София, Пловдив, Стара Загора, Велико Търново и други, а не по Черноморието. Това заяви председателят на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация Благой Рагин.

Ресторантьорите, които имат кредити или плащат голям наем, за 10 дни били "сринати", тъй като нямали резервен фонд, на който да разчитат в подобни ситуации.Въпреки загубите, които търпят, те са лоялни и спазват твърдо забраната за пушене, категоричен беше Рагин.

Все още обаче не са изключени ситуации, в които клиентът ще бъде този, който ще злоупотреби и няма да спазва "димната" забрана. В такъв случай собственикът може да извика полиция. Това обаче щяло да доведе до скандал и до загуба на клиентела за съответното заведение. За това според Рагин "Държавата е тази, която трябва да намери механизъм, с който да се спазва забраната".

Междувременно забраната за тютюнопушене на закрити обществени места не успяла да засегне в такава степен ресторантьорите по Черноморието. Причината е, че още преди година хотелите по морето доброволно са поставили забранителни индикации да не се пуши в стаите, коментира Рагин.

Друга предпоставка е това, че повечето заведения по морските ни курорти са на открито и клиентите не търпят неудобството да излизат вън от заведението, за да запалят цигара, коментира още той.

Дали ще бъдат затваряни масово търговски обекти все още няма прогнози, но "единственият, който може да го направи, е пазарът", смята Рагин, тъй като пазарните отношения регулират икономиката и случващото се в нея.

Източник: actualno.com

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини