Нов мажоритарен собственик на ”Преса” и ”Тема”

Още не са отзвучали скандалите около собствениците на "Труд" и "24 часа"

Издателят на в. "Преса" и списание "Тема" - акционерното дружество "Обединени свободни медии", има нов мажоритарен собственик. Това е швейцарската компания PTC Presse-, Televisions- und Communications-Beteiligungs AG.

Собственик е Харалд фон Зеефрид, пише в."Капитал". "Преса" го представя като швейцарски бизнесмен и консултант в областта на медиите.

Зеефрид е също акционер и в дружеството издател на вестник "Труд" - "Медиа холдинг", където в момента има дялово участие от 28%, показва проверка в Търговския регистър. Той влиза и в съвета на директорите на "Медиа холдинг".
В списъка на акционерите на компанията швейцарският бизнесмен фигурира още от 1999 г., когато немската вестникарска компания ВАЦ притежаваше двата водещи всекидневника "Труд" и "24 часа".
ВАЦ продаде българския си бизнес през 2010 г., но Харалд фон Зеефрид е запазил своя дял.

Въпреки че швейцарският инвеститор има участие в две медийни компании на българския пазар, за сделката с "Преса" не е искано разрешение за концентрация от КЗК. Преди да бъде обявена промяната в собствеността, акциите в дружеството "Обединени свободни медии" бяха по равно разпределени между Тошо Тошев и Валери Запрянов (50-50%).
Днес те двамата остават миноритарни акционери, пише в публикуваната информация в "Преса".

По непотвърдена информация новият мажоритарен собственик Presse-, Televisions- und Communications-Beteiligungs AG е придобил 70%, а останалите са разпределени между Тошев и Запрянов. Какво е дяловото разпределение ще стане ясно до седем дни. Такъв е законовият срок, в който издателите трябва да декларират пред Министерството на културата променената собственост. Това условие е заложено в Закона за задължително депозиране на екземпляри от печатни и други произведения.

"Смятам, че подобна чужда инвестиция в българската преса е гаранция за професионална и свободна журналистика", коментира главният редактор на "Преса" Тошо Тошев.

Важна причина за решението ми бе дългогодишното познанство с г-н Тошев, с когото сме съдружници от 1999 г. в "Медиа холдинг", обоснова покупката си новият собственик Харалд фон Зеефрид.
В интервю пред "Преса" той коментира още, че в бъдеще "ще се стигне до концентрация на медийния пазар и ще съществуват само няколко силни и мощни издателски групи. "Кризисните тенденции все още не са преодолени, сами виждате какви трудности изпитват всички издания по отношение на рекламния пазар. Затова не мога да прогнозирам кой ще успее да оцелее в тези, бих казал, катастрофални за медиите условия", смята новият мажоритарен собственик в "Преса".

PTC се занимава с "медийни консултации" в цяла Европа и е собственик и на популярното хърватско списание "Национал".
Източник: dir.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини