-2 °C

Съдът решава мужду Генджев и Алиш

Два дни преди мюсюлманите да празнуват на 14 февруари рождения ден на пророка Мохамед, изповеданието им се разтресе от поредния скандал. На два паралелни форума в София вчера бяха избрани двама главни мюфтии. Битката между вечните опоненти Мустафа Хаджи и Недим Генджев ще се пренесе в понеделник в съда. Тогава Хаджи ще внесе документите си за регистрация. “Иншаллах (ако е рекъл Господ), чакаме да бъдем регистрирани”, каза Хаджи, след като бе избран единодушно от всичките 988 делегати, само мъже. Часове по-късно Генджев обяви, че е информирал магистратите, че конференцията на опонента му е незаконна. Което “дисквалифицирало” форума на Хаджи. “Първо вярвам на Аллах, после на закона, защото съм юрист, и на трето място - на съда”, отсече Генджев.

Вчера с подписите на 213 000 мюсюлмани Хаджи, който няма съдебна регистрация, свика извънредна мюсюлманска конференция. А Генджев, който е признат от магистратите, по същото време направи първо заседание на попълнения състав на Висшия мюсюлмански духовен съвет, чийто шеф е.За главен мюфтия бе избран имамът на Севлиево Али Байрактаров.

Над 1000 души се стекоха за форума на Хаджи, а на видеостени вървеше заседанието. На крака дойдоха трима посланици - на САЩ Джеймс Уорлик, на Сирия Салах Суккар и на Иран Голамреза Бакари. Прочетени бяха приветствия от президента Георги Първанов и премиера Бойко Борисов.Имаше представители и на други арабски държави, а от турското бе съветникът по религиозните въпроси Мазхар Билгин. Дойдоха и депутатите от ДПС Юнал Лютфи и Тунчер Кърджалиев.

“Много се надявам, че разделението на мюсюлманската общност ще спре”, каза Уорлик.

По-голямата част от конференцията бе за приветствията на гостите. Направи впечатление, че нямаше превод нито от английски за представителя на организацията “Ислямска конференция” Садеттин Таип и делегатите не го разбраха, нито от турски език. Всички обаче разбраха словото на госта от Македония, който се отличи с най-високата чалма.И пожела конференцията да е “берекетна”.

Когато наближи обедният намаз в 13,00 ч, във фоайето бяха разпънати пет килима и мюсюлманите имаха къде да изпълнят молитвата си.

“Няма причина конференцията да не бъде регистрирана. Уставът на Недим Генджев е на 15 г. и му е изтекъл мандатът”, каза пред журналисти Хаджи.

Малко по-късно на брифинг Генджев обясни, че по предварителни данни от течащата ревизия в изповеданието то дължи около 10 млн. лв. за данъци и осигуровки.Нито един от всички 1300 имами нямал заповед за назначение. В началото на годината Мустафа Хаджи и още 254 имами се регистрирали в НАП “Възраждане” в София, но Генджев сезирал прокуратрата, а тези хора били заличени от длъжностите. “Ми то така аз мога да се самоназнача за президент”, възкликна Генджев.

“Чухме, че сред кандидатите за главен мюфтия бил Уорлик... Той се мята в “Стъклен дом”. Нека не се мятка в двора на мюсюлманското изповедание”, остана верен на стила си Генджев. “В правовата държава има ред. Може един стадион да избере нов президент, но няма да е легитимен. Върховенството е на закона, не на мнозинството”, каза и Николай Панков, шеф на кабинета на Генджев. Конференцията на опонентите им била на ДПС. Защото според действащия устав форумът се състои само от имамите.

Генджев ще свика конференция, след като приключи ревизията в изповеданието на 5 март. Дотогава ще е заключена сградата на главното мюфтийство.

Труд

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 20.01.2021

Хороскоп за Овен

Овен
Ще доведете до край започнати дела или други, не по-малко важни за вас начинания. Очаквани новини, постигане на споразумения и подписване на договори са сред положителните развития, които ще ви носят доволство. На трудностите не се спираме, те са част от играта, наречена живот и без тях не бихте били това, което сте.
20 яну 2021

Хороскоп за Телец

Телец
Съсредоточете се, от обективната ви оценка ще зависят делата ви не само днес, но и в бъдеще. Разногласията ви с хора, които не са запознати с проблемите в работата ви е налице, но въпреки това ще се представите на ниво. С други ще установите ползотворно сътрудничество, което ще продължи за дълго.
20 яну 2021

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Без да се притеснявате от ничие мнение, открито ще изразите отношението си към нещата и хората, носещи ви спокойствие и душевен комфорт. Ще ги приобщите към себе си и заедно ще сътворите нещо значимо. Материални придобивки за по-напористите от вас, но и другите ще има какво да ги радва.
20 яну 2021

Хороскоп за Рак

Рак
Добро начало на седмицата и най-вече за професионалните ви дела през следващите дни. Партньорски договорености ще ви направят по-смели в работата по реализацията на конкретни задачи от сферата на общите ви интереси. Други ще поставят начало на нов бизнес или друга заетост, за която са се подготвяли. Развития и в личен план.
20 яну 2021

Хороскоп за Лъв

Лъв
Успявате да се справите с изненадите, които ви поднасят конкурентите ви. Подходът ви е доста гъвкав и ви позволява много по-голяма свобода на действие. Може да се изкушите да предприемете доста рисковано начинание. Печалбата наистина може да е внушителна, но преди да достигнете до нея ще се наложи да преминете през доста тежки изпитания.
20 яну 2021

Хороскоп за Дева

Дева
Ще се възползвате от добрите си позиции в професионалните, обществени и бизнес-среди и с лекота ще преодолеете възникващите затруднения. Здравето ви изис-ква достатъчно сън, витамини и повече спокойствие. Въздържайте се от спорове, дори да считате, че те могат да са полезни или заради влечението си към тях.
20 яну 2021

Хороскоп за Везни

Везни
С дипломатически похвати ще излезете от деликатна ситуация, потискайки емоции и пристрастия. Имате опит и от по-сложни моменти, а и мотивацията ви е налице, от вас се очаква много. Ако изразите уважението си към жените в живота ви, ще заздравите връзките помежду ви. Романтична вечер за много от вас.
20 яну 2021

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Възможно е да сте повече натоварени, но затова пък ще успеете да се справите с нещата, които зависят от вас. Само трябва да вярвате на хората около себе си. А може би точно това е възможно да ви убягва днес. Постарайте се да не бъдете подозрителни. Ще бъде добре, ако се погрижите и за себе си.
20 яну 2021

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Ценете по-добре времето си днес, имате толкова много задачи. Останалите от миналото ви проблеми ще напомнят отново за себе си. Истина е, че трябва да приключите веднъж за винаги с тях, за да не ви връщат пак и пак. Имате силна интуиция, послушайте я. Бъдете внимателни при работа с бързо оборотни машини.
20 яну 2021

Хороскоп за Козирог

Козирог
Не изпадайте в меланхолия, вдигнете поглед, опитайте се да не мислите само за любимия човек. Проблемите между вас няма да намалеят с безконечни анализи и самообвинения. Ако вие сте сгрешили с нещо намерете сили да поискате прошка. Съсредоточете се в работата си и оживете скучната атмосфера там.
20 яну 2021

Хороскоп за Водолей

Водолей
С хъс и желание ще работите за справяне с трудностите, които възпрепятстват работата ви и в крайна сметка ще успеете. Наред с това ще обърнете внимание и на други не по-малко важни неща, каквито са семейството и нуждите на близките ви. Позволете си повече нежност в отношението си към тях, заслужили са го.
20 яну 2021

Хороскоп за Риби

Риби
Насочете енергията си в делови начинания. Ще имате бързи реализации, а в личен план – постигнати мечти. С печелившите си идеи ще впечатлите бизнес – партньори и колеги. Не са ви чужди желания за развлечение и романтична близост. Дава ви се да имате силно влияние върху другите, направете така, че да повдигнете духа им.
20 яну 2021
Последни новини