Съдът решава мужду Генджев и Алиш

Два дни преди мюсюлманите да празнуват на 14 февруари рождения ден на пророка Мохамед, изповеданието им се разтресе от поредния скандал. На два паралелни форума в София вчера бяха избрани двама главни мюфтии. Битката между вечните опоненти Мустафа Хаджи и Недим Генджев ще се пренесе в понеделник в съда. Тогава Хаджи ще внесе документите си за регистрация. “Иншаллах (ако е рекъл Господ), чакаме да бъдем регистрирани”, каза Хаджи, след като бе избран единодушно от всичките 988 делегати, само мъже. Часове по-късно Генджев обяви, че е информирал магистратите, че конференцията на опонента му е незаконна. Което “дисквалифицирало” форума на Хаджи. “Първо вярвам на Аллах, после на закона, защото съм юрист, и на трето място - на съда”, отсече Генджев.

Вчера с подписите на 213 000 мюсюлмани Хаджи, който няма съдебна регистрация, свика извънредна мюсюлманска конференция. А Генджев, който е признат от магистратите, по същото време направи първо заседание на попълнения състав на Висшия мюсюлмански духовен съвет, чийто шеф е.За главен мюфтия бе избран имамът на Севлиево Али Байрактаров.

Над 1000 души се стекоха за форума на Хаджи, а на видеостени вървеше заседанието. На крака дойдоха трима посланици - на САЩ Джеймс Уорлик, на Сирия Салах Суккар и на Иран Голамреза Бакари. Прочетени бяха приветствия от президента Георги Първанов и премиера Бойко Борисов.Имаше представители и на други арабски държави, а от турското бе съветникът по религиозните въпроси Мазхар Билгин. Дойдоха и депутатите от ДПС Юнал Лютфи и Тунчер Кърджалиев.

“Много се надявам, че разделението на мюсюлманската общност ще спре”, каза Уорлик.

По-голямата част от конференцията бе за приветствията на гостите. Направи впечатление, че нямаше превод нито от английски за представителя на организацията “Ислямска конференция” Садеттин Таип и делегатите не го разбраха, нито от турски език. Всички обаче разбраха словото на госта от Македония, който се отличи с най-високата чалма.И пожела конференцията да е “берекетна”.

Когато наближи обедният намаз в 13,00 ч, във фоайето бяха разпънати пет килима и мюсюлманите имаха къде да изпълнят молитвата си.

“Няма причина конференцията да не бъде регистрирана. Уставът на Недим Генджев е на 15 г. и му е изтекъл мандатът”, каза пред журналисти Хаджи.

Малко по-късно на брифинг Генджев обясни, че по предварителни данни от течащата ревизия в изповеданието то дължи около 10 млн. лв. за данъци и осигуровки.Нито един от всички 1300 имами нямал заповед за назначение. В началото на годината Мустафа Хаджи и още 254 имами се регистрирали в НАП “Възраждане” в София, но Генджев сезирал прокуратрата, а тези хора били заличени от длъжностите. “Ми то така аз мога да се самоназнача за президент”, възкликна Генджев.

“Чухме, че сред кандидатите за главен мюфтия бил Уорлик... Той се мята в “Стъклен дом”. Нека не се мятка в двора на мюсюлманското изповедание”, остана верен на стила си Генджев. “В правовата държава има ред. Може един стадион да избере нов президент, но няма да е легитимен. Върховенството е на закона, не на мнозинството”, каза и Николай Панков, шеф на кабинета на Генджев. Конференцията на опонентите им била на ДПС. Защото според действащия устав форумът се състои само от имамите.

Генджев ще свика конференция, след като приключи ревизията в изповеданието на 5 март. Дотогава ще е заключена сградата на главното мюфтийство.

Труд

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини