Маслините в Кърджалийско дадоха първият килограм плод

проф.Васко Василев

Маслините, засадени в Кърджалийско по инициатива на Земеделския колеж вече дадоха първият килограм плодове. Те са набрани от експерименталната овощна градина на Гимназията по селско стопанство. Приготвени са за обработка.

Маслини в Кърджалийско ще има. Очакваме плод за да започнем по мащабно засаждане. Ще направим и овощарско сдружение, което ще насърчава отглеждането на студоустойчиви сортове. Това съобщи за медиите директорът на Земеделският колеж проф.Васко Василев.

 От деветте масива, засадени с маслини през миналата година най -добре се развиват фиданките в Крумовградско и Кирковско. Оцелели са 99 на сто от дръвчетата, въпреки че е имало студове до – 25 градуса. Два масива край Кърджали също са удържали на минусовите температури.

Проблеми е имало за насажденията в района на Бенковски. Наблюденията показали, че там където има водоеми се наблюдава по-голямо измръзване.

Практиката сочи, че за нашия регион трябва да разсаждаме маслините през пролетта , а не на есен, подчерта проф.Васко Василев.

Отглеждането на маслини е заложена в концепцията за развитие на селското стопанство в региона, разработена от Земеделския колеж и предоставена на министерствата на земеделието и на финансите.

Георги Кулов

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини