Свещеноиконом Николай Величков: Държах десницата, която благославя цял един народ

В деня на поклонение пред патриарх Неофит, свещеноиконом Николай Величков, който служи в Средновековен манастир „Св. Йоан Предтеча“в Кърджали, си спомня за една своя незабравима среща с най-висшия български духовник.

Ето какво написа отец Николай в своя фейсбук профил: На един от празниците в митрополитския храм „Св. вмчца Марина“ в Пловдив имаше много хора, които искаха да се докоснат до Негово Светейшество. Той не отказа на никого. Обърна се към мен и каза, „Отец Николай, съпровождай ни!“. Тогава ми подаде дясната си ръка и аз я хванах. На няколко крачки, които успявахме да извървим през народа той се спираше, поглеждаше ни с този поглед, който не се забравя и се усмихваше. Когато стигнахме до митрополитския дом, той изрече „Сърдечно благодаря“!

Този момент не се забравя! Да държиш десницата, която благославя цял един народ…!

Малко по-късно, пред многолюдното събрание дошло на празника, се престраших да излезна и поздравя Негово Високопреосвещенство Пловдивският митрополит Николай, защото той имаше специален празник. В ръцете си носех книга, която беше с лични послания от децата на Неделно училище в Кърджали към митрополит Николай (по тази книга по-късно се направи филмче). Прочетох няколко прочуствени текста и усетих как те развълнуваха всички. Отидох да подаря книгата на митрополит Николай, взех благословия, а Патриарх Неофит ме повика и каза: „Да поздравиш децата от Неделното училище, да поздравиш децата на Кърджали“.

НЖ

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини