Ден на траур в памет на патриарх Неофит

Днес е ден на национален траур в памет на патриарх Неофит, който почина в сряда вечерта. 

От 9 ч. тленните му останки ще бъдат изложени за поклонение в патриаршеската катедрала „Св. Александър Невски“. През целия ден миряните ще могат да отдадат почит и да се сбогуват с патриарха.

Утре в 9:30 ч. ще бъде отслужена заупокойна света литургия. Това е и вторият Ден от траура в памет на Негово Светейшество. 

В събота ще е и опелото. С литийно шествие тялото на патриарха ще бъде пренесено до митрополитската катедрала „Света Неделя“, където ще бъде положено.

Волята на патриарх Неофит е да бъде погребан в двора на храма „Света Неделя“. Там той ще бъде до гроба на екзарх Йосиф.

Погребението се организира от митрополит Йоан, който е временният наместник на Св. Синод. Във вторник или сряда ще бъде избран наместник-председател, който да отговаря за избора на нов патриарх в рамките на следващите 4 месеца. 

Все още няма официално потвърждение дали духовници от Русия ще присъстват на опелото на партиарх Неофит. Българската православна църква е изпратила уведомление до Руската църква за кончината на Негово Светейшество, заяви Варненският и Великопреславски митрополит Йоан пред Нова. 

Ние сме изпратили писма до всички и Руската църква е уведомена за кончината на патриарх Неофит. Светият синод прецени така и ние сме се съобразили с това решение. Така е редно. Все пак смъртта на Негово Светейшество засяга вселенското православие. Официалните представители, руски и румънски духовници – ще бъдат на опелото. Към момента нямаме потвърждение дали някой друг митрополит ще дойде, уточни той.

В момента сме още в процес на уточняване на официалните представители на поместните църкви. Със сигурност Вселенският патриарх Вартоломей ще дойде и ще го очакваме утре. Ще има представители на Македонската църка, на Албанската църква, на Сръбската църква.  

Източник: offnews.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини