Съдия Васка Халачева с лекция пред ученици от "Паисий"

На 20.02.2024 г. съдия Васка Халачева от Окръжен съд – Кърджали се срещна с ученици от десети и единадесети клас от Средно училище „Отец Паисий“ – Кърджали и изнесе пред тях лекция на тема „Съдебни процедури с участието на деца, правата на децата в тези процедури, органи, които могат да им предложат подкрепа и защита. Как в съдебното производство се определя размерът на издръжката на малолетни и непълнолетни деца, при развод на родители или родени от фактическо съжителство на родителите. Какво е производство по чл.127а от Семейния кодекс – спор при разногласие между родители за пътуване на дете в чужбина“.

 С важни и съществени понятия и на много достъпен за учениците език, съдия Халачева представи темата за отношенията между деца и родители, права и задължения на същите, разказа за органите, които се грижат за правата и защитата на децата при един бракоразводен процес, или при спор при разногласие между родители за пътуване на дете в чужбина. „Трябва да знаете правата си“ – акцентира съдия Халачева пред децата – „Много лесно е, когато знаеш правата си, да осъществяваш задълженията си“, завърши лекцията си тя.

  Представената тема бе последната от предвидените за тази учебна година лекции  по Образователна програма „Съдебната власт – информиран избор и гражданско доверие. Отворени съдилища и прокуратури“, които през 2023/2024 г. се провеждат съвместно между  Окръжен съд – Кърджали, Окръжна прокуратура – Кърджали и Районна прокуратура – Кърджали в партньорство със Средно училище „Отец Паисий“ – Кърджали. През м.април предстои разиграването на симулиран наказателен процес с участието на учениците от двата класа, които ще облекат тогите на магистрати и ще влязат в ролите на участници в съдебен процес, за да  формират реална представа за правораздавателната дейност на съда по делата и ролята на всеки един участник в наказателния процес, както и да бъде постигната превенция сред младежите, възпитаване на чувство за справедливост и отговорно вземане на решения.

                    Христина Русева,

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини