Прокурор Ангелова с лекция пред ученици за опасностите в социалните мрежи

Пред ученици от Средно училище „Отец Паисий“ – Кърджали,  Росица Ангелова – прокурор в Районна прокуратура - Кърджали изнесе лекция на тема: „Децата и киберпрестъпленията. Опасностите в интернет и социалните мрежи. Защита на личните данни в интернет пространството“. Втората част от лекцията бе за правата на непълнолетните младежи при сключване на трудов договор и постъпване на работа, както как да  защитят правата си, в случай че има допуснати нарушения на трудовото законодателство.

Изключителен интерес сред учениците, поставяйки свои въпроси, предизвика темата за опасностите, които крие онлайн пространството. Работейки ежедневно с интернет, социалните мрежи и онлайн приложения на мобилни устройства и общувайки помежду си чрез тях, младежите придобиват много нови умения и информация, но едновременно с това трябва да умеят и да се предпазят от опасностите, които крият съвременните технологии и интернет пространството.

Специално внимание прокурор Ангелова обърна на това как да се предпазват от измами в интернет, да разпознават фалшивите електронни съобщения, как да различават и да се предпазват от т.нар. „fishing“  измами, целящи злоупотреба с лични данни, кражбите на акаунти и парични средства, а така също и на онлайн тормоза в социалните мрежи.

Лекцията, която се състоя на 23.01.2024 г., бе част от предвидените за тази учебна година по Образователна програма „Съдебната власт – информиран избор и гражданско доверие. Отворени съдилища и прокуратура", в която съвместно участват съдии и прокурори от Окръжен съд – Кърджали,  Окръжна прокуратура – Кърджали и Районна прокуратура – Кърджали.

                     Христина Русева,

                                                               „Връзки с обществеността“

                                                           Окръжен съд-Кърджали

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини