Демонтажът продължава: Свалена бе и третата фигура

В петък бе свалена и част от третата фигура от паметника на съветската армия, известен и като МОЧА – Монумент на окупаторската червена армия. Демонтажът ще продължи и в следващите дни. Свалените скуплтури се дръжат зад ограда в близост до паментика. Засега не е съобщавано къде ще бъдат съхранявани.

Демонтажът започна преди няколко дни. Първият свален елемент бе ръката на съветския войник, държаща „Шпагин“. След това бе махната още една част от статуята. В четвъртък бе свалена и фигурата на жена с дете. В петък бе демонтирана и част от третата фигура – на мъж.

Свалянето на скулптурите преминава в условията на засилено полицейско присъствие в градината около паметника. Засега инциденти не е имало. В началото на седмицата имаше малоброен протест, който блокира за кратко движението през „Орлов мост“.

Политическият отзвук от демонтажа е далеч по-силен. От няколко дни „Възраждане“ и БСП измислят всякакви акции, за да запазят МОЧА. В четвъртък червени депутати се опитаха да нахлуят в областната управа на София, за да говорят с управителката Вяра Тодева. Те не успяха да стигнат до кабинета ѝ, а резултатът от акцията им бе една разбита брава.

В парламента двете опозиционни партии заедно с ИТН блокираха работата на институцията в четвъртък. Имаше закана за подобна акция и в петък, но тогава упраляващото мнозинство не влезе в зала и заседание нямаше поради липса на кворум.

 

Източник: mediapool.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини