Търсят се: Милиони за демонтаж на соцпаметниците

Милиони левове ще трябва да се изхарчат, ако общините тръгнат да премахват всички възхваляващи комунизма символи в приетата на първо четене промяна в Закона за обявяване на комунистическия режим в България за престъпен.

Вместо това в държавния бюджет биха могли да постъпват милиони от приходи, ако въпросните паметници бъдат включени в обиколка на София или други градове като туристическа атракция от миналото.

Само за демонтирането и извозването на паметника на Съветската армия в София ще са необходими около 1 милион лева, изчисляват специалисти.

"Монументът е монтиран навремето, не е лят цялостно. И ако трябва да бъде преместен, ще трябва да се работи много внимателно - плочите да се свалят една по една ръчно", обяснява пред "168 часа" столичен архитект.

Според него ако трябва да се организира демонтажът, ще е необходимо подробно заснемане, не само физическо, но и плоча по плоча, камък по камък, фигура по фигура. След това трябва да се напише проект за демонтаж - нещо като сценарий как да протече работата. Например хеликоптер вдига една по една скулптурите, демонтират се и се носят еди-къде си.

В проекта трябва да се включи и план къде ще се експонират. Музеят на социалистическото изкуство, за който става въпрос в закона, не може да поеме Паметника на Съветската армия, защото е много по-малък.

Другият вариант според закона, предвижда, че ако не може да се демонтира бързо композицията, до нея да се постави табела, на която пише: "Комунистическият режим в България - 9.09.1944 г. - 10.11.1989 г., и дейността на БКП са обявени за престъпни със специален закон, приет от 38-ото Народно събрание".

Вносителите на промяната в нормативния акт Методи Андреев от ГЕРБ и Петър Славов от Реформаторския блок твърдят, че по-важното е в училище да се изучава, че комунистическият режим е бил обявен за престъпен.

"Нека това да напише в учебниците по история и когато децата разберат за какво става дума, като пораснат, сами ще бутнат въпросните паметници. Паметникът на Съветската армия трудно ще бъде демонтиран, но нека да има табела, на която да пише, че тя е била окупаторка, а режимът, установен в България, е обявен за престъпен", обясни Методи Андреев пред "168 часа".

Другият от вносителите - Петър Славов, заяви, че законът дава право на местната власт да реши дали да го премести в Музея на социалистическото изкуство, или да се постави информационна табела.

"Например паметникът на 6-те ястребинчета е за загинали деца, той няма как да е възхвала на комунизма. Но този на Съветската армия спада в тази категория. Ако беше на загиналите руски и украински войници, нещата стоят другояче. Но на него пише, че е в чест на армията освободителка", каза Славов.

Източник: http://www.dnes.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини