Мария Габриел награди победителите в националния конкурс „Жените и дипломацията – посланик за един ден“

Изображение 1 от 3

  Конкурсът „Жените и дипломацията – посланик за един ден“ бе по инициатива на вицепремиера и министър на външните работи Мария Габриел, след  първата среща на министър на външните работи на България с жените дипломати в София. Той бе насочен към момичета и млади жени между 14 и 25 години с интерес към дипломацията, които трябваше да подготвят есе на тема „Аз съм дипломат“.

  Най-добрите есета бяха определени от жури в състав - проф. д-р Ингрид Шикова, катедра „Европеистика“, СУ “Св. Климент Охридски“,  Кирил Вълчев, генерален директор на БТА и Петър Крайчев, генерален директор „Двустранни отношения“, МВнР.

  При откриването на церемонията Мария Габриел благодари на жените посланици в България. Тя припомни, че след  срещата на  19 октомври всички са се обединили около позицията, че трябва да има повече жени в дипломацията и колко важна е  подкрепата за младите момичета, за да се открои техният талант, да им се вдъхне кураж да развиват своите идеи.

  „На латински някой би казал “Veni, vidi, vici”. Ние с вас, Ваши Превъзходителства, го превърнахме във „Видяхме се, решихме, направихме го“, каза вицепремиерът Габриел.

  Тя благодари и на журито на конкурса за проявения професионализъм и отговорност в открояване на най-убедителните и въздействащи есета на кандидатките в конкурса.

  Вицепремиерът се обърна и към младите момичета, като им благодари за идеите, вдъхновението, смелостта и таланта,  изявени в есетата. Мария Габриел подчерта, че е прочела всяко едно от тях.

  „Искам много силно да откроя вашите идеи, свързани с това, че дипломат не е професия, а призвание, мисия, отговорност“, коментира вицепремиерът.

  Тя посочи, че от вниманието на участниците не е убягнало, че изминаваш път, за да станеш дипломат и че дипломатът трябва да има палитра от качества, сред които аналитичен и бистър ум, ерудиция, способност да отсява информацията и да решава спорове преди да са избухнали. Дипломатът също така трябва да може да вдъхва живот на идеи, цели, политики. Според младите хора дипломатът следва да е човек, строящ мостове между културите, да създава стабилни отношения, които устояват на времето и да работи, заедно със своите колеги за един по-справедлив свят.

  „Много силна е вашата ангажираност за големите каузи. Каузи, които са глобални – борбата с бедността, по-доброто здравеопазване, ролята на образованието и достъпът до него, климатичните промени, правата на човека“, сподели Габриел.

  Тя посочи, че я радва фактът, че темите за иновациите, новите технологии и дигитализацията са сериозно застъпени в разработките на участниците. 

  „Темата за добротата и доброто впечатлява. Радвам се да открия в много от есетата откроена и първата българка дипломат Надежда Станчова. Тук бих ви окуражила да търсите и други примери, защото има много жени дипломати, които  заслужават да се даде видимост на тяхната мисия за мир, за решаване на световни предизвикателства, за това да правим света по-добър“, отправи послание Габриел.

  От името на акредитираните в България посланици жени Н. Пр. Закия ел Мидауи, посланик на Кралство Мароко поздрави вицепремиера Мария Габриел за инициативата за конкурса. Тя подчерта, че достъпът до образование за жените подобрява развитието на една страна.

  Вицепремиерът и посланиците жени връчиха грамоти на отличените в категорията 18-25 години. Те ще имат възможността да споделят един ден с жена дипломат в представителството на нейната страна в София, а тези в групата на момичетата от 14 до 17 години ще участват в учебно посещение на Народното събрание, Министерския съвет и Министерството на външните работи.

  Източник: Haskovo.NET

  Видеа по темата

  Facebook коментари

  Коментари в сайта

  Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
  Последни новини