Полицаи осъдени на затвор за палежа на шведското посолство в Ирак

Иракски съд осъди 18 полицейски служители на затвор, след като бяха признати за виновни, че не са спрели протестиращи, които подпалиха шведското посолство в Багдад през юли във връзка с планирано изгаряне на Корана в Стокхолм, предаде Ройтерс.

Съдът в Багдад е постановил присъдите, вариращи от 18 месеца до три години, във вторник, сочи копие на съдебното решение, видяно от Ройтерс и потвърдено от двама служители на иракското вътрешно министерство.

В решението се казва, че полицаите са били осъдени за "неизпълнение на задълженията си да защитят шведското посолство и да спрат хората, които го щурмуваха и подпалиха". Присъдите могат да бъдат обжалвани, пише още в документа.

Правителствен източник потвърди присъдите и каза, че съдебното решение показва, че иракската държава е решена да потърси отговорност за избухналото насилие.

Стотици протестиращи щурмуваха шведското посолство в Багдад през юли и го подпалиха заради планирано изгаряне на екземпляр от Корана в Стокхолм.

Антиислямски протестиращи, един от които е и иракският бежанец в Швеция Салуан Момика, които изгори Корана пред джамия в Стокхолм през юни, са получили от шведската полиция официално разрешение за акцията, при която изгориха Корана пред иракското посолство, посочва Ройтерс.

Източник: БТА

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини