Ердоган провокира с четене на Корана в „Св. София“

Президентът на Турция Реджеп Ердоган прочете ислямска молитва в бившия патриаршески храм „Света София“, който сега е историческа забележителност в Истанбул на 31 март, предизвиквайки междурелигиозно и дипломатическо напрежение, пише „Хюриет Дейли Нюз“ (Hurriyet Daily News).

Турският лидер призова присъстващите да се присъединят към него,

докато тихо рецитираше първите редове от Корана, посвещавайки молитвата на „душите на тези, които ни оставиха това в наследство (сградата на храма), особено на завоевателите на Истанбул (Константинопол)“.

„Света София” е построена през Християнска византийска империя през VI в. и е била седалище на гръцката православна църква.

Храмът е превърнат в джамия с османското завладяване на Истанбул през 1453 г.

Основателят на светска Турция Мустафа Кемал Ататюрк превърна монумента в музей през 1935 г., но през последните години все по-често се чуват призиви той да бъде превърнат отново в действаща джамия.

Самият Ердоган заяви, че за него е било „трудно и емоционално“ да говори в „Света София“, която нарече „великолепна и свята“.

Гърция протестира срещу религиозното използване на мястото от страна на турското правителство, като нарече миналото лято турските действия „оскърбление на международната общност“, предаде агенция Асошиейтед прес.

Турското външно министерство осъди гръцкото изказване, заявявайки, че съседите им изкривяват събитията и твърди, че Гърция пречи на мюсюлмани да практикуват вярата си.

Източник: vesti.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини