Дания иска да ограничи демонстрациите, свързани с оскверняване на Корана

Датското правителство обяви, че иска да ограничи всякакви нови демонстрации, свързани с оскверняване на Корана, поради свързаните с това проблеми със сигурността, предаде Франс прес.

Подчертавайки, че подобни демонстрации са от полза за екстремистите и всяват разделение, правителството възнамерява да "проучи" възможността за намеса в ситуации, "в които например се обиждат други държави, култури и религии и които могат да имат значителни отрицателни последици за Дания, особено по отношение на сигурността", се казва в изявление на външното министерство.

"Това, разбира се, трябва да става в рамките на защитената от конституцията свобода на изразяване", допълва то, като подчертава, че това е една от най-важните ценности на Дания. 

Няколко неотдавнашни демонстрации в Швеция и Дания, включващи изгаряне или друго оскверняване на свещената книга на мюсюлманите, повишиха дипломатическото напрежение между тези две страни и Близкия изток. 

Датското външно министерство отбелязва, че демонстрациите са "достигнали ниво, при което Дания в много части на света се възприема като страна, която улеснява обиждането и омаловажаването на културата, религията и традициите на други държави". В изявлението се подчертава, че "основната цел" на някои от тези демонстрации е да провокират и че "могат да доведат до сериозни последствия".

Датски и шведски посланици бяха извикани във външните министерства на много близкоизточни страни, за да им бъде изразен протест, припомня АФП.

Източник: БТА

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини