Швеция в крайна сметка няма да депортира иракчанина, изгорил Корана

Шведската агенция по миграцията съобщи вчера, че е взела решение да депортира иракчанин, изгорил копия на Корана - свещената книга на мюсюлманите, но че заповедта няма да бъде изпълнена, тъй като мъжът може да бъде подложен на изтезания в родината си, предаде Ройтерс

През август Швеция повиши степента на тревога за тероризъм до второто по сила ниво и предупреди за увеличаване на заплахите срещу шведи в страната и в чужбина, след като изгарянето на Корана възмути мюсюлманите и предизвика заплахи от джихадисти.

Няколко акции бяха ръководени от Салуан Момика, бежанец от Ирак, който казва, че иска да протестира срещу цялата институция на исляма и да забрани свещената му книга.

"Агенцията по миграцията реши да оттегли статута и разрешението му за пребиваване и реши, че той трябва да бъде депортиран", заяви пред Ройтерс говорител на Шведската агенция по миграцията. По думите му причината е, че мъжът е дал невярна информация в молбата си за пребиваване.

Въпреки това говорителят заяви, че Швеция не може да изпълни заповедта за депортиране, тъй като мъжът рискува да бъде подложен на изтезания и нечовешко отношение, ако бъде изпратен в Ирак. Ако ситуацията се промени, мъжът ще бъде депортиран, добави той.

Източник: БТА

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини