Разиграха симулативен наказателен процес в Районен съд-Кърджали

На 27.04.2023 г. в съдебна зала на Районен съд– Кърджали се проведе заключителен етап от реализираната през настоящата учебна година образователна програма „Съдебната власт– информиран избор и гражданско доверие. Отворени съдилища и прокуратури“, като ученици облякоха тогите на магистратите и разиграха симулативен наказателен процес.

Съдебният администратор на Районен съд– Кърджали- Таня Цинова и административният секретар- Златка Борисова посрещнаха десетокласници от Средно училище „Петко Рачов Славейков“ – Кърджали  и разказаха на учениците за ролята на съдебния служител, за това какъв е пътят на едно дело от внасянето му в съда с обвинителен акт до окончателното му приключване със съдебен акт. След което учениците влязоха в ролите на участници в наказателен процес за извършено престъпление- държане на високорискови наркотични вещества- амфетамини. По време на делото бяха разпитани свидетели и вещи лица, както и бяха изслушани обясненията на подсъдимия, след което състава на съда  постанови своята присъда, с която призна за виновен подсъдимия за извършеното престъпление, за което бе предаден на съд.

В края на процеса на всички участници по образователната програма бяха връчени удостоверения, а на влезлите в роли в симулативния процес и предметни награди.

 Целта на провеждането на симулативен наказателен процес е формирането на реална представа за правораздавателната дейност на съда по делата и ролята на всеки един участник в наказателния процес, постигане превенция сред младежите, възпитаване на чувство за справедливост и отговорно вземане на решения.

Христина Русева

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини