В Районен съд – Кърджали се проведе Ден на отворените врати

 На 17 юни 2024 г. в Районен съд – Кърджали се състоя Ден на отворените врати. Гости тази година бяха ученици от Професионална гимназия по икономика „Алеко Константинов“ – Кърджали заедно с техния преподавател Нарин Халил. Председателят на съда Здравка Запрянова откри Деня на отворените врати с встъпителни думи към проявилите интерес към инициативата ученици.

Денят на отворените врати започна със симулиран наказателен процес по действителен казус от съдебната зала по обвинение за престъпление, представляващо управление на МПС след употреба на наркотични вещества. В ролите на съдия, съдебен секретар, прокурор, подсъдим, защитник, свидетели и вещи лица, влязоха магистрати и служители, които разиграха процеса. „Заседанието“ бе водено от председателя на съда – Здравка Запрянова, като в ролята на прокурора влезе заместник председателя  – Вергиния Еланчева, а съдия Мариана Гунчева бе в ролята на адвокат на подсъдимата. Останалите участници в съдебния процес бяха съдебни служители от районния съд, като подсъдима и свидетелите, а съдия Радостина Панчугова бе изслушана като вещо лице. При оттегляне на тайно съвещание на съда за произнасяне на присъда, учениците имаха възможност да задават въпроси към магистратите. Те коментираха как е протекъл наказателния процес, изказваха становища за това какво би могло според тях да бъде наложено като наказание от съда за извършеното престъпление, както и получиха отговори на въпросите си с конкретни примери и интересни казуси. След произнасяне на присъдата, учениците заедно със съдебния администратор на съда посетиха и разгледаха различните служби в Районен съд – Кърджали, където имаха  възможност отново да разгледат пътя на делото от образуването му до съдебната зала. Всички ученици получиха екземпляр от Конституция на Република България, предоставени от Висшия съдебен съвет.

 Инициативата „Ден на отворените врати“ се провежда всяка година в органите на съдебната власт под надслов „Открито за съдебната власт“ и е насочена към популяризиране дейността на съда, с цел повишаване правната култура на гражданите и постигане на по-добра информираност за работата на съдебната система, както и за изграждане на доверие в работата на съда. Тя способства, както за обогатяване на познанията на подрастващите, така и за превенция на противообществените прояви и за запознаване с възможностите за защита на права им.

Това съобщиха от Пресцентъра на Окръжен съд-Кърджали.

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.

Още новини

Последни новини