21 март - Световен ден на хората със синдром на Даун и първа пролет .

Днес доброволците на БМЧК от клуб „Бялата лястовица” към СУ „Йордан Йовков”, гр. Кърджали казаха своето категорично: „Децата слънца са наши приятели".

Денят – двадесет и първо число на третия месец, не е избран случайно, а за да покаже, че синдромът на Даун е свързан с тризомия (три копия) на 21-вата хромозомна двойка. Кариограма на заболяването направи доброволката Цвете Щерева от 11а клас.

Белокрилите лястовици изнесоха разяснителна кампания сред съучениците си, в която наблегнаха на етимологията на заболяването. Презентация по темата изнесе Ебру Халим от 11 а клас. С шарени чорапи и ръчички оцветени с цветовете на дъгата  младите червенокръстци показват своята съпричастност към  децата с този синдром.

ВПГТХВП "Св. Св. Кирил и Методий", гр. Момчилград доброволците на БМЧК от клуб „Надежда“ изразиха своята солидарност и подкрепа за хората със синдром на Даун и техните семейства, като закичиха своите съученици и преподаватели с шарени чорапчета.

Всяко родено дете със синдром на Даун има реалните възможности да води един пълноценен и сравнително независим живот, стига да му бъде предоставена тази възможност.

Нека  бъдем толерантни, осведомени и съпричастни към  всички хора със специални потребности.

С много игри, забавления и весело настроение посрещнаха първа пролет доброволците на БМЧК от клуб "Вяра" към Духовното училище в Момчилград с децата в Дневен център за деца с увреждания "Дъга".

Пролетта е живот, пролетта е надежда, пролетта е любов, добрина и търпение! Честита първа пролет!

Това съобщиха от ОС на БЧК в Кърджали.

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини