За честта и славата на Родината

Първият ученически гвардейски отряд към Езиковата гимназия „Христо Ботев“ град Кърджали положи клетва пред новото знаме на отряда - една добра традиция през годините е възстановена

В училището беше създаден специален кът, представящ в експозиция на големи цветни пана част от 15-годишната история на отряда, тя е богата на събития както в страната, така и в чужбина.  В края на ноември беше организирано тържествено откриване в присъствието на момчетата и момичетата, които отдавна са един от живите символи не само на гимназията, но и на град Кърджали.

Гвардейците получиха и скъп подарък – ново знаме на отряда, пред което положиха своята клетва. На знамето е  избродирана „Александровската звезда“- символ създаден от княз Александър І Батенберг, който пръв въвежда гвардейската част у нас. Тя присъства в униформите на гвардията и е част от знамената на останалите ученически отряди, но докато при тях цветът на знамето е зелен, тук той остава непроменен - червен, от 2007- ма година, когато е изработено първото знаме в България за ученически гвардейски отряд.

Всеки, от положилите клетва, подписа клетвен лист, а на масата до него бе поставена реплика на парадната офицерска сабя на Цар Борис III, по чийто модел са изработени и сабите на  младежите, използвани при голяма част от маршовите композиции, създадени по  хореография на Димитър и Елена Кондикови –дългогодишни  ръководители на отряда.

За финал Христо Момчев, ръководещ отряда към момента, се обърна към гвардейците с думите:         

„Помнете думите чест и достойнство! Трябва да браните и с гордост да носите гвардейската униформа, която е символ на войнския дух на българката армия. На знамето, а и в клетвата ви е изписано „За честта и славата на Родината“. Вие сте пример за подражание на мнозина. Предавайте на своите връстници обичта към България!“

Това съобщиха от ръководството на гимназията.

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.

Още новини

Последни новини