Доброволците от Езиковата-скритите герои на обществото

Изображение 1 от 2

    Проектът на учениците от 10-ти Г клас при ЕГ „Христо Ботев“с класен ръководител г-жа Павлина Чавдарова се казва “Доброволците - скритите герои на обществото” и е свързан с иновативната седмица в ЕГ ”Христо Ботев”, чиято тема тази година е “Аз живея тук и променям”. През последните два месеца  те участватсъс своята доброволческа дейност, която се осъществява със съдействието на Център за настаняване от семеен тип за деца и младежи с увреждания - “Веселчане” и неговият директор г-жа Мюжгян Адем.

    Избират да бъдат доброволци, за да дадат и своя принос към общността, помагайки на хора, които не са в състояние сами да си помогнат. За жалост Източна Европа е на едно от последните места по доброволческа дейност в света, като по данни от проучване на TNS Opinion&Social по искане на Европейския парламент през октомври 2011 година, едва една четвърт от интервюираните понастоящем се занимават с доброволческа дейност, като само 11 % от тях извършват тази дейност редовно, а 13% от време на време. В България данните са още по-стряскащи, като според същото проучване тук едва 10% от хората са доброволци.

    През последните два месеца доброволците са осъществили следните инициативи с децата от Центъра за настаняване от семеен тип и младежи с увреждания, както и със лицата от Центъра за социална рехабилитация и интеграция със зрителни увреждания в гр.Кърджали:боядисване на яйца за Великден;редене на пъзели и други интерактивни и забавни игри;четене на приказки - Хензел и Гретел, Червената шапчица, Спящата красива, Пепеляшка;рисуване;организиране на спортни дейности - федербал, скачане на въже, упражнения, скачане на трамплин, игри с топка, хвърляне на обръч; готвене за децата с персонала в дома - салата, картофена крем супа, спагети, кюфтета на скара, бисквитена торта;пиеса “Дядо вади ряпа”, изиграна от самите ученици;засаждане на зеленчуци в градината. За членовете на Центъра за социална рехабилитация и интеграция на лица със зрителни увреждания в гр. Кърджали са изработили и предали специална тактилна карта на България,

    Учениците от 10-ти Г клас на ЕГ“Христо Ботев“ искрено вярват, че доброволчеството е един от най-благородните начини да върнат усмивките в общността, като променят живота на тези, които имат нужда. Тяхната цел е призивът им да достигне до повече хора, понеже една от основните причини за ниския процент на доброволчествотов България е именно неинформираността - хората, дори да искат, не знаят какви възможности имат.

    Кърджали бг вести

    Източник: Kardjali.bgvesti.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (2)

    Последни новини