Държавен архив в Кърджали отбелязва 9 юни - Международния ден на архивите с изложба

Изображение 1 от 2

               През 2022 г. Държавен архив – Кърджали по традиция ще отбележи 9 юни Международният ден на архивите с различни прояви.

               В продължение на повече от 60 години Държавен архив – Кърджали се грижи за комплектуването, издирването, съхраняването, опазването, използването и популяризирането на документалното богатство създадено от дейността на различни институции, учреждения, организации и обществено политически организации. Архивните документи са богат и разнообразен източник на информация. Благодарение на родолюбиви българи в Държавния архив постъпват  като  дарения, ценни документи на различни личности, оставили трайна диря и допринесли със своята дейност за  историческото развитие на региона.

               Една от предвидените прояви с които ще бъде отбелязан 9 юни е изложбата  посветена на 150 години от рождението на Павел Ковачев – учител и революционер. Благодарение на дарените документи от неговият внук Павел Тенчев, в Държавен архив – Кърджали е обособен фонд с архивни документи на Павел Ковачев, разказващи за неговия живот и дело.

               Традиционно на този ден се обявяват номинациите в категориите за дарители и  читатели на архива. В категорията „Читател за 2021 г.“ беше номинирана г-жа Златка Ангелова Янева, направила 15 посещения и използвала 44 а.е., като нейните проучвания са по теми свързани с историята на селата Манастир и Чадърли, Гюмюрджинско.  В категорията „Дарител за 2021 г.“ беше номиниран г-н Костадин Любенов Поповски за направеното от него дарение през изминалата година на пълното течение на вестник „Родопска искра“ за периода от 1975 до 1988 г. и заведено като Частично постъпление.                      

                   Всеки посетител на архива може да се запознае и да разгледа архивохранилищата където се съхранява паметта на поколенията.

            

    Източник:

    „Държавен архив“ - Кърджали

    Източник: Kardjali.bgvesti.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини