Наградата "Мултикултурният човек" на десет години

Връчването на наградата "Мултикултурния човек" обикновено е сред най-вълнуващите събития в програмата на „Мултикултурният град“ в Кърджали. Тази година е юбилейна – първото издание стартира през 2013 г. и първият носител на приза стана актьорът и депутат във Седмото ВНС (1990-1991) Нуредин Мехмед за неговия принос за развитие на мултикултурализма. Нуредин Мехмед е бил председател на Фондация „Истикбал” (Бъдеще), която насърчава развитието на турската култура и подпомага развитието на културното многообразие в област Кърджали. През 1993 г. по идея на фондацията се формира Инициативният комитет, който подготвя създаването на читалище „Юмер Лютфи”.

Всички досегашни 12 носители на наградата са знакови фигури за Кърджали, за България и извън нея, отдадени на делото да променят днешния свят към по-добро. Между тях са кметът на Кърджали д-р инж. Хасан Азис, изследователите проф. д.и.н. Петър Гарена, проф. д-р Тодор Черкезов и проф. Мюмюн Тахир, художниците Зиятин Нуриев, Бурханедин Ардагил и Кина Бъговска, донесли на България популярност от различни точки на света, гражданската активистка и творческа личност от Одрин д-р Есма Гюндоду, откривателят на пещери и природозащитник Минчо Гумаров, творецът на млади таланти и граждански вдъхновени кърджалийци Милко Багдасаров, журналистката с каузи Нихал Йозерган. При връчването на наградата всички те са подчертавали по един или друг начин, че са „обикновени граждани“, но животът им е отдаден на разширяването на хоризонтите на гражданско участие, на културните хоризонти, на иновациите в родния град и в днешния свят.

Наградата „Мултикултурният човек“ се дава на кърджалиец, където и по света да се намира той, за принос за развитието на мултикултурализма, интеркултурния диалог и езиковото многообразие. Тя има за цел да акцентира върху ценността на интеркултурното взаимодействие, като разшири разбирането за иновация в този контекст. Посланието на наградата има още по-голямо въздействие днес, когато светът е заплашен от надигащата се вълна от национализми, ксенофобия и език на омразата.

Двама ще бъдат новите носители на наградата по време на нейното 10-то юбилейно издание, което ще се проведе на 1 юни /сряда/ от 19:30 ч. в Арт галерия КРЪГ. Номинациите са за световноизвестния хореограф проф. Хикмет Мехмедов и общественика и спортен деятел Вълчо Костов.

Това съобщиха от Артдвижение "Кръг".

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини