Ето повече за двамата тазгодишни носители на наградата "Мултикултурният човек"

Проф. Хикмет Мехмедов е роден на 4 юни 1950 г. в Кърджали.Още 10-годишен е пленен от гостуващия балетен спектакъл "Пепеляшка" на Старозагорската опера.Записва се в балетната школа към Дома на културата в Кърджали с ръководител Нели Божилова. Продължението е естествено: кандидатства и е приет в Държавното хореографско училище в София, завършва през 1971 г. ие разпределен от Министерството на културата в Софийската опера, където работи с балет "Арабеск"– единствената трупа за съвременни търсения и за съвременна тематика в балета по онова време.

От есента на 1977 г. вече е студент в Санктпетербургската държавна консерватория "Н.А.Римски-Корсаков", със специалност "Балетна режисура". Завършва през 1983 г., постъпва като главен балетмайстор в Русенската опера, а през 1992 г. става неин директор.

След Русе е балетмайстор в Софийската опера, тукосъществява множество спектакли и организира турнета в най-големите европейски центрове. През 1998 г. става балетмайстор в Държавната опера в Бургас.

Традиционно подготвя млади хора.Основава балетен клас при Държавното музикално училище в Русе и пет години е негов ръководител. През 1990 г. е организатор на първата "Национална творческа среща на младите български балетмайстори на името на Асен Манолов". С негово съдействие в Бургас през 2002 г. се разкрива балетна паралелка към Музикалното училище (НУМСИ "Проф. Панчо Владигеров").

Проф. Мехмедов е сред най-уважаваните творци в съвременната история на българския балет. Освен хореограф, режисьор и балетмайстор, той е преподавател в Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство "Проф. Асен Диамандиев" – Пловдив, където води дисциплините "Композиция на класическия танц" и "Балетна режисура", а също води майсторски класове в Сеул, Южна Корея.  През 2001 г. защитава академичната степен доцент, а от 2008 г. е професор. 

Проф. Хикмет Мехмедов е носител на много награди. След фурора на балетния спектакъл "Лебедово езеро" на бургаска сцена /30 май 2016/, постановчикът проф. Мехмедов е награден с Кристално огърлие, приз на Съюза на българските музиканти и танцови дейци. Отличието е по случай 45 години от творческата му дейност и изключителните му успехи като хореограф и педагог. През 2017 г. получава престижната награда "Златна муза" от Сдружение "Асоциация на българските хореографи". Събитието е едно от най-важните годишни мероприятия за танцовия свят в България. На 24 май 2021 г. на церемония в Президентството проф. Хикмет Мехмедов получава орден "Стара планина"– първа степен.
През 2002 г. е удостоeн със званието "Почетен гражданин на Община Кърджали".
Проф. Хикмет Мехмедов е член на Танцовия комитет на ЮНЕСКО.

Вълчо КОСТОВ е роден на 14 май 1942 г. в някогашното село Доброволец, Кърджалийско. Средно образование получава в ССТ – Селско-стопанския техникум в Кърджали, след което завършва последователно Педагогика в специалности Химия и Биология във Филиала на ПУ „Паисий Хилендарски“ в Кърджали, Зоотехника /Животновъдство/ в Софийския университет и задочно пак там – Психология. Връща се в родния град, където работи в БТС - Български туристически Съюз /1966-69/, БСТ – Български спортен тотализатор /1969-75/. Завежда сектор Спорт в Градския комитет на ДКМС /1966-69/, от 1977 до 1988 отговаря за спорта в Кърджали и за провеждането на всички спортни състезания. 30 години е и спортен съдия /1960-90/. От 1990 до 2005 г. работи като Директор в дирекция Ученически лагери и туризъм в Министерство на образованието и отговаря за област Кърджали.

Спортната му кариера се развива като президент на ФК „Арда“ в периода 1980-78 г., когато – както казва той – „успяхме да изведем АРДА от трета в първа лига”.

Той е и откривателят на множество млади спортни таланти от български, ромски и турски произход, за които споменът за тези години е вдъхновение и до днес. Принципът му винаги е бил малчуганите да бъдат откривани, спечелвани и подготвяни още от детска възраст и към ФК „Арда“ да има детско-юношеска школа.

Гражданската активност на Вълчо Костов е забележителна. От 1995 г. до днес той е председател на Дружеството за българо-украинска дружба, а украинският град Измаил става първият побратимен с Кърджали град. От 1992 г. Вълчо Костов е несменяем председател на Дружеството за българо-турско приятелство, чрез което се слага началото на сътрудничество с турската община Чорлу, с която Договорът за побратимяване беше подписан на 31 март т.г., а първите контакти между Кърджали и Чорлу са от началото на м. септември 1992 г., когато е подписан Протокол за развитие на връзките и отношенията между двете общини с активната роля на Дружеството за българо-турско приятелство с председател общественикът Вълчо Костов. Нeслучайно на 31 март т.г. кметът на община Кърджали д-р инж. Хасан Азис заяви: „Побратимяването между двете общини е знаково. То се случва след три десетилетия партньорски взаимоотношения с община Чорлу.”

Вълчо Костов участва и в ръководството на Клуба за българо-гръцко сътрудничество. Говори 3 езика – български, руски и турски, и от 1990 г. е почетен гражданин на Измаил, Украйна.

Това съобщиха от Арт движение "Кръг"

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини