Хасан Азис:Призът „Мултикултурният човек” разчупва граници

    Призът „мултикултурният човек” разчупва граници. В Кърджали се случва нещо уникално. Чрез изкуството и мултикултурализма ние хвърляме мост през океана, прекрачваме всички междудържавни граници. Това заяви при връчването на наградата за шести пореден път кметът на Кърджали инж.Хасан Азис. Специално за да получи статуетката от Истанбул в Кърджали пристигна международно признатият авторитет в скулптурата Зиятин Нуриев, а с другата носителка Кина Бъговска в Чикаго бе осигурена видеовръзка.Награждаването се проведе в Арт галерия „Кръг”.Присъстваха  народната представителка Адлен Шефкед и зам.-кметът Веселина Тихомирова.

    Градоначалникът отбеляза още, че всеки ден Кърджали се утвърждава като столица на толерантността, не само на Балканите на и в световен мащаб. Той посочи, че всички носители на наградата носят в себе си частица от Кърджали.

    Радост Николаева от Арт движение „Кръг” отбеляза, че връчването на наградите стартира през 2013 г. в рамките на проекта „Мултикултурният град”. Първи носител на отличието е доаенът на театралното изкуство Нуредин Мехмед. Сред отличените е и кметът инж.Хасан Азис.

    От Чикаго Кина Бъговска благодари за отличието. Тя призова да си протегнем ръце, да има повече обич между хората по света.

     Нарекохте ме мултикултурен човек. Трябва първо да съм човек, а след това мултикултурен, отбеляза Зиятин Нуриев.

      Отец Петър бе категоричен, че творчеството на наградения скулптор ще влезе в учебниците.

      Свещеникът попита защо в с.Мост,от където е Зиятин Нуриев няма негова скулптура. Градоначалникът поясни,че в Младежкия дом се пази дипломната работа на твореца. Чака се удобен момент тя да бъде експонирана.

    Георги Кулов

    Източник: Kardjali.bgvesti.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини