Връчиха наградата „Мултикултурния човек” на Арт движение „Кръг” и община Кърджали на Жана Чакърова и Иво Папазов - Ибряма

Световноизвестният музикант Иво Папазов-Ибряма и дългогодишният директор на Секретариата на Областния съвет на Българския Червен кръст (БЧК) - Жана Чакърова-Шукерска получиха наградата „Мултикултурният човек“. Церемонията по награждаването бе в Арт галерия Кръг, а  дипломите и статуетките, специално изработени за случая, връчи кметът доц. д-р Хасан Азис.

Призът, който е част от инициативата "Мултикултурният град" на Арт движение Кръг и община Кърджали, се връчва за 11 път на кърджалийци, където и да се намират по света, за развитието на мултикултурализма, интеркултурния диалог и езиковото многообразие. Посланието е за взаимодействие и принос за диалога между култури, мнозинства и малцинства.

„Това, което правим и Арт движение Кръг, и Община Кърджали чрез отличието е да покажем хората в светлината на това, което са правили, правят и продължават да правят в името на хората, на човечността, в името на доброто“, каза пред присъстващите кметът д-р инж. Хасан Азис. По думите му и Иво Папазов-Ибряма, и Жана Чакърова – Шукерска изпълват наградата „Мултикултурният човек“ със съдържание с пътя, който са извървяли. „Път, който оставя светла диря и в техния живот, и в историята на Кърджали. Ние като кърджалийци можем само да се гордеем с такива хора като тях. Дълбок поклон и благодаря много, подчерта доц. д-р Хасан Азис.

„Тази номинация е чест за всеки роден в Кърджали. Човек не избира родното си място, не избира родителите си, на които аз съм благодарна, но избира начина, по който може да живее в дадените му дни и изборите, които прави по пътя си“, каза Жана Чакърова-Шукерска. Тя посочи и втора причина да приеме с благодарност приза – като резултат от работата й като директор на най-голямата неправителствена организация. А като най-голямото си житейско предизвикателство в професионален план определи срещата й с украинските бежанци в Кърджали. „Баща ми бе участник във Втората Световна война и винаги сме го карали да разказва, а той не обичаше да разказва. Когато видях очите на украинските майки и деца, аз разбрах защо. И това не може да се разкаже без да ти спре сърцето и без да ти спре дъхът“, каза още Жана Чакърова-Шукерска.

Музикантът и носител на национални и световни отличия и признания Иво Папазов-Ибряма определи днешната награда като една от най-ценните за него, защото е признание за него от родния му град. „Благодаря, че съм роден тук. Благодаря на моите родители, благодаря на своите приятели. Ето това са моите приятели. Те са тук до мен. От тук излезнахме“, каза музикантът, сочейки през витрините на кърджалийската галерия близкия ресторант, където е свирил в началото на кариерата си.

Това съобщиха от Община Кърджали.

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини