"Ислямска държава" пое отговорност за атаката в израелския град Хадера

Групировката "Ислямска държава" пое отговорност за нападението в град Хадера, Централен Израел, при което бяха убити двама души, предаде Ройтерс.

В изявление, публикувано рано тази сутрин в акаунта на групировката в Телеграм, джихадистите твърдят, че при атаката са убити двама войници и ранени 10.

По-рано представители на израелските сили за сигурност съобщиха, че двама въоръжени нападатели араби са открили огън и са убили двама души в града, който се намира на около 50 км северно от Тел Авив. Нападателите са били ликвидирани.

Според израелската полиция и медици, цитирани от Асошиейтед прес, при стрелбата с автоматично оръжие освен убитите има и четирима ранени, двама от тях - тежко. Това е второ нападение с жертви, извършено от арабски нападатели, за по-малко от седем дни. Във вторник минала седмица повлиян от "Ислямска държава" нападател намушка с нож и уби четирима души в Южен Израел, преди самият той да бъде убит.

Сегашната атаката бе извършена дни преди началото на едномесечния мюсюлмански пост Рамазан и в момент, когато в селище в пустинята Негев се състои историческа двудневна среща на външните министри на Израел, САЩ, Египет, Бахрейн, Мароко и Обединените арабски емирства, в дневния ред на която важно място заема темата за иранското ядрено споразумение.

След нападението израелският премиер Нафтали Бенет пристигна в Хадера. Израелският външен министър Яир Лапид информира за атаката колегите си, които осъдиха нападението.

Източник: БТА

Видеа по темата

Коментари в сайта

Последни новини